17 septembrie 2013

La piaţă,
Preţuri bune pentru producătorii agricoli suceveni
Producţia agricolă a acestui an se comercializează la preţuri destul de bune pentru producători. Aceasta dacă este să ne oprim asupra unei situaţii a preţurilor de la începutul lunii în curs, întocmită de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Suceava. Conform specialiştilor DAJ, angrosiştii achiziţionau grâul şi orzul la preţuri cuprinse între 0,75 de lei/kg şi 0,90 de lei/kg, în timp ce, la orzoaică, minimul era de 0,80 de lei/kg, iar maximul de 0,90 de lei/kg.
În schimb, preţul cu amănuntul practicat în pieţele şi oboarele judeţului Suceava, era, la grâu şi orz, la debut de septembrie, între 0,80 de lei/kg şi 1 leu/kg. De asemenea, porumbul boabe  se vindea, pe piaţa ţărănească, cu preţuri variind între 1 leu/kg şi 1,2 lei/kg.  
În ceea ce priveşte legumele, tot în târguri şi oboare, cartofii erau scoşi la vânzare la preţul minim de 0,9 lei/kg; fasolea boabe, la 6 lei/kg; varza, la 1 leu/kg; ardeiul gras, la 2 lei/kg, iar ceapa, cu 1,5 lei/kg.
În ceea priveşte producătorii de fructe, aceştia îşi vindeau merele cu minim 2 lei/kg;  perele, cu 2,5 lei/kg, iar strugurii, cu 1,5 lei/kg.

Carnea de porc tăiată putea fi achiziţionată, la începutul lui septembrie, de pe piaţa ţărănească, cu cel puţin 13 lei/kg, la fel ca şi cea de vită. Brânza proaspătă era scoasă la vânzare cu minim 15 lei kg, iar smântâna cu 11 lei/kg. Ouăle erau vândute, la piaţă, cu cel puţin 0,60 de lei bucata.