23 septembrie 2013

Angajatori care nu dau concediile şi liberele  legale
·        Inspectorii de muncă au sancţionat nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, repausului săptămânal şi a dispoziţiilor referitoare la munca suplimentară.
Amenzi în valoare de 50.000 de lei au dat inspectorii de muncă suceveni pentru încălcarea prevederilor legale privind relaţiile dintre angajatori şi angajaţi. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că, luna trecută, lucrătorii Serviciului „Relaţii de muncă” au întreprins 267 de acţiuni de controale la agenţii economici din judeţ, în urma acestora aplicându-se un număr de 53 de sancţiuni contravenţionale, în principal pentru nerespectarea normelor consacrate de Codul muncii. Astfel, printre neregulile constatate se numără cele legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, repausului săptămânal,  a dispoziţiilor referitoare la munca suplimentară, dar şi la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat.
Butnariu precizează că, pe durata verificărilor, descoperiţi au fost doi angajatori la care îşi desfăşurau activitatea câte o persoană care nu avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă. Respectivii agenţi  economici s-au ales cu două amenzi însumând 10.000 lei. Inspectorul şef Romeo Butnariu a mai subliniat că, pe parcursul lunii trecute, inspectorii de muncă  din subordine au făcut 384 de verificări, dintre care 267 în domeniul relaţiilor de muncă şi 117 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pe fondul deficienţele depistate, lucrătorii ITM au aplicat 215 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 147.000 lei.