03 septembrie 2013

Termica îşi execută datornicii
·        30  de popriri validate se află la executorii judecătoreşti, aceştia urmând ca, în cazul neplăţii, să treacă la măsura scoaterii la mezat a bunurilor proprietate personală a rău platnicilor.
·        „Nu am vrea ca, în perioada următoare, să ajungem în situaţii dramatice de pune apartamentele la vânzare, iar oamenii să fii scoşi în stradă”, arată directorul general, Ovidiu Dumitrescu.   
Pericolul ca municipiul Suceava să rămână fără apă caldă este foarte mare, în condiţiile în care datoriile către E.on sunt mari, iar această companie este hotărâtă să ia măsuri drastice, de întrerupere a furnizării gazelor naturale şi energiei electrice, a avertizat ieri, Ovidiu Dumitrescu, directorul general al Termica, într-o întâlnire cu şefii asociaţiilor de proprietari din reşedinţa de judeţ.  Echipe mixte ale societăţii de termoficare, Primăriei şi asociaţiilor de proprietari, bat din uşă în uşă, în vederea recuperării debitelor, însă, din 217 apartamente, la 134 nu a  deschis nimeni. Vizitatorii au reuşit, totuşi, să încheie 81 de documente de eşalonare a datoriilor, în timp ce numai 4 datornici şi-au onorat obligaţiile. Şeful Termica reliefează că, pe rolul instanţelor, în vederea încasării debitelor, există procese cu 47 de asociaţii de asociaţii de proprietari. În situaţiile în care instanţa a dat hotărâri de executare silită, au fost introduse cereri de înfiinţare a popririlor, 150 de proprietari de apartamente conformându-se, în cele din urmă, la plată. Alţi 50 de datornici nu au achitat contravaloarea consumurilor, motiv pentru care s-a continuat cu procedura validării popririlor. Dintre acestea, 30 se află la executorii judecătoreşti, aceştia urmând ca, în cazul neplăţii, să treacă la măsura scoaterii la vânzare a bunurilor proprietate personală. „Urmează ca, în cazul în care sumele datorate nu se achită în acest al douăsprezecelea ceas, executorii se vor îndrepta asupra bunurilor proprietarilor. Nu am vrea ca, în perioada următoare, să ajungem în situaţii dramatice de pune apartamentele la vânzare, iar oamenii să fii scoşi în stradă.  Sigur că este inuman, dar este necesar să înţelegem că aceste servicii trebuie plătite, pentru că şi noi, la rândul nostru, suntem somaţi, din toate părţile, de către creditorii noştri”, a  reliefat Dumitrescu,
·        În august s-a încasat cu 18% mai puţin faţă de luna similară anului trecut, iar conform evidenţele anilor anteriori, septembrie se anunţă drept luna cu cele mai mici încasări.
Directorul general al Termica a accentuat că situaţia poate deveni critică şi, pentru a o evita, a făcut apel la şefii de asociaţii de proprietari să găsească soluţii de achita măcar 20% din volumul datoriilor restante şi să întocmească un grafic de reeşalonare a acestora într-un interval de câteva luni. „Aceasta pentru a putea relua furnizarea la scările debranşate. Noi dorim, şi avem interesul, ca să dăm energie termică, şi nu doar să plimbăm apa prin faţa blocului, fără să o vindem”, a iterat Ovidiu Dumitrescu. Oficialul firmei de termoficare din Lunca Sucevei relevă că, în ciuda faptului că s-au făcut eforturi deosebite, în luna august s-a încasat cu 18% mai puţin faţă de luna omoloagă a anului trecut. Dumitrescu spune că, de asemenea, vine o perioadă extrem de grea, întrucât, din evidenţele anilor anteriori, septembrie este luna cu cele mai mici încasări. „Toate în condiţiile în care, până pe 10 septembrie, numai pentru gaze naturale trebuie să plătim 1 milioane de lei, iar pentru energia electrică, aproximativ 500.000 de lei pe lună. Acestea sunt resurse care intră în produsul apă caldă, şi fără de care nu putem asigura cest produs”,  a conchis directorul general al Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu. La reluarea furnizării, la finele săptămânii trecute, apă caldă menajeră nu  a ajuns la 145 scări de bloc, de ieri, fiind debranşate alte 142 de scări, restanţele la plată variind de la 90 zile şi până la nivelul lunii septembrie anului 2012.