03 septembrie 2013

Înăsprire a anchetelor sociale pentru acordarea subvenţiei la încălzirea locuinţei 
·        În cazul solicitărilor care prezintă suspiciuni, acestea se vor efectua la momentul analizării cererii, astfel încât să nu mai existe cazuri de acordarea necuvenită a sprijinului financiar.
·        Camera de Conturi a descoperit că, în urmă cu două sezoane, 657 de familii sau persoane singure au beneficiat în mod ilegal de ajutorul guvernamental pentru încălzire.  

În sezonul rece 2013-2014, plafonul pentru acordarea ajutoarele la încălzirea locuinţei cu energia termică  în sistem  centralizat  rămâne aceleaşi ca şi în anul trecut, respectiv de 786 de lei net pe membru de familie şi 1082 de lei, în cazul unei persoane singure, anunţă Narcisa Marchitan, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei municipiului Suceava, menţionând că venitul net pe membru de familie al celor care folosesc combustibili solizi  este de 615 lei. O noutate o constituie acordarea de sprijin financiar proprietarilor care îşi asigură căldura exclusiv de la radiatore sau calorifere  electrice.  „Noi vom face anchete sociale din care să rezulte că, într-adevăr, singura sursă de încălzire este energia electrică”,  a arătat Marchitan, adăugând că ajutoarele variază între 240 de lei, pentru venituri de până la 155 de lei de persoană şi 540 de lei, pentru familiile cu venituri de 615 lei de membru. O altă modificare se referă la creşterea cu 6% a mărimii ajutorului financiar pentru proprietarii care folosesc instalaţii de încălzire pe gaze naturale, plafonul fiind, la fel, de maxim 615 lei net pe membru de familie. Formularele tipizate de solicitare a ajutorului pentru încălzire vor fi distribuite până la 1 octombrie, la dosar trebuind depuse actele de stare civilă care dovedesc componenţa şi numărul de membri din familie; regimul juridic al locuinţei(acte de proprietate, contracte de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, contract de comodat), mandat sau procură prin care proprietarul împuterniceşte altă persoană să solicite dreptul respectiv.  Un aspect deosebit de important se referă la aceea că anchete sociale se vor face la momentul analizării cererii, astfel încât să nu mai existe cazuri de acordarea necuvenită a sprijinului financiar. „Anchetele nu sociale nu vor mai fi făcute pe parcursul  sezonului rece sau chiar după încheierea acestuia, ci la momentul stabilirii dreptului, acolo unde există suspiciuni. Acesta este un lucru bun, pentru că vom preîntâmpina  cazurile în care va trebui să recuperăm aceste ajutoare”, explică directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei. Reamintim că, în vară, Camera de Conturi a judeţului Suceava, a sesizat că 657 de familii sau persoane singure au beneficiat în mod ilegal de sprijinul financiar guvernamental pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece 2011-2012. Circa 550 dintre cei care au avut parte de compensarea cheltuielilor erau posesori de conturi bancare mai mari de 3.000 de lei, 34 nu şi-au declarat autoturismele, 48 nu au trecut la dosar clădirile proprietate(altele decât cea în care locuiesc), iar alţii au uitat de terenurile deţinute în extravilan sau intravilan, contractele de mandat, veniturile din activităţile independente etc.