Bovinele din rase pentru carne, o alternativă
profitabilă la producţia de lapte
Direcţia pentru Agricultură a găzduit, ieri, o
întâlnire, cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de bovine şi fermierii din
judeţul Suceava. Directorul executiv Vasile Schipor spune că acţiunea are drept
scop promovarea raselor de carne, mai ales că acestea se bucură şi de subvenţii
300 de euro pe cap de animal, acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în
Agricultură(APIA). „Baza materială este asigurată, existând colegi de ai noştri
care aduc juninci din Franţa, la fel cum asigurată este şi valorificarea. Am
invitat şi reprezentantul unui abator, pentru a prezenta posibilităţile şi
condiţiile de sacrificare”, a reliefat Schipor. Vasile Pachiţanu, medic
veterinar, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vite de Carne Angus, a
evidenţiat că producţia de carne se
profilează, tot mai mult, ca o alternativă profitabilă la producţia de
lapte. „Vrem să dezvoltăm nucele de rasă
pură Angus, dar şi hibrizi, în zonele de deal şi munte, ca o alternativă la fermele
de lapte mici şi mijlocii ale ţăranilor. Varianta raselor de carne este una
profitabilă, şi vrem ca fermierii suceveni să se orienteze înspre acestea”, a
declarat şeful structurii înfiinţate, anul trecut, în comuna Baia. Pachiţanu precizează
că, pe măsură ce timpul trece, reglementările
europene referitoare la producţia de laptele vor deveni restrictive, acum
micilor fermieri oferindu-li-se şansa de a creşte, în continuare, bovine de
rasă. Aceasta având în vedere şi oportunităţile pe care le oferă judeţul
Suceava, în principal prin suprafeţele întinse de pajişti.