22 martie 2013


Bovinele din rase pentru carne, o alternativă profitabilă la producţia de lapte
Direcţia pentru Agricultură a găzduit, ieri, o întâlnire, cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de bovine şi fermierii din judeţul Suceava. Directorul executiv Vasile Schipor spune că acţiunea are drept scop promovarea raselor de carne, mai ales că acestea se bucură şi de subvenţii 300 de euro pe cap de animal, acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură(APIA). „Baza materială este asigurată, existând colegi de ai noştri care aduc juninci din Franţa, la fel cum asigurată este şi valorificarea. Am invitat şi reprezentantul unui abator, pentru a prezenta posibilităţile şi condiţiile de sacrificare”, a reliefat Schipor. Vasile Pachiţanu, medic veterinar, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vite de Carne Angus, a evidenţiat că producţia  de carne se profilează, tot mai mult, ca o alternativă profitabilă la producţia de lapte.  „Vrem să dezvoltăm nucele de rasă pură Angus, dar şi hibrizi, în zonele de deal şi munte, ca o alternativă la fermele de lapte mici şi mijlocii ale ţăranilor. Varianta raselor de carne este una profitabilă, şi vrem ca fermierii suceveni să se orienteze înspre acestea”, a declarat şeful structurii înfiinţate, anul trecut, în comuna Baia. Pachiţanu precizează că, pe măsură ce timpul trece, reglementările  europene referitoare la producţia de laptele vor deveni restrictive, acum micilor fermieri oferindu-li-se şansa de a creşte, în continuare, bovine de rasă. Aceasta având în vedere şi oportunităţile pe care le oferă judeţul Suceava, în principal prin suprafeţele întinse de pajişti.