13 martie 2013


Primarul Lungu nu este de acord cu reducerile de personal anunţate de Guvern
·        „Ar fi trebuit să fie dată derogare, astfel încât consiliile locale să hotărască singure cum să gospodărească”, opinează edilul şef sucevean. 
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, crede că nu mai există loc de reduceri de personal din administraţia locală, aşa cum a cerut Guvernul. Lungu susţine că, în urma blocării angajărilor de către cabinetul Boc, deja o serie dintre activităţile administrativului municipal sunt defavorizate din punct de vedere al acoperirii eficiente cu lucrători. „Din păcate, după cum se ştie, angajările bugetare sunt blocate de ceva timp. Ba mai mult, conform unor declaraţii, în loc să fie permise angajări, din contră, personalul bugetar urmează să fie redus. Este mult de discutat pe această temă, însă poate ar fi trebuit să fie dată derogare pentru consiliile locale, astfel încât acestea să hotărască singure cum să gospodărească o numită sumă pe care o au. Există sectoare în care, poate, avem oameni prea mulţi, iar în altele nu ne ajung”,  a reliefat şeful municipalităţii sucevene.
Lungu a exemplificat cu ceea ce petrece la Direcţia Poliţiei Locale, la care deficitul este de 40 de lucrători. La această dată, agenţii locali reuşesc să acopere doar posturile fixe, pentru patrulare fiind disponibilă doar o singură echipă. „Pe această linie avem o mare problemă. Dacă, până la urmă, anul trecut, am reuşit să cumpărăm 4 maşini moderne, în continuare nu avem personal. Ne-ar mai trebui măcar 40 de poliţişti locali, să putem constitui cel puţin 4 patrule pentru străzi. Sigur, le-am mai înmulţit, făcând patrule mixte cu Jandarmeria şi Poliţia municipiului, însă nu este suficient”, explicat primarul Ion Lungu, menţionând că, în proiectul de buget pe anul 2013, ordinea publică este creditată cu 1,72%.  
Guvernul Ponta cerut ca, până la 31 martie, cheltuielile din sectorul bugetar să fie reduse cu 15%, inclusiv prin reducerea personalului de care instituţiile de stat se poate lipsi.