19 martie 2013


Creşte numărul cazurilor de pensionare pe motiv de invaliditate
·        Tendinţa este urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 680 din 26 iunie 2012, care elimină condiţia de stagiu de cotizare prevăzută de Legea nr. 263 din 2010.
·        Anul trecut, Comisia de verificare şi control a decis şi asupra a 560 de „despensionări”, precum şi a 1.364 de ameliorări.
În judeţul Suceava, numărul cazurilor de pensionare pe motiv de invaliditate este în creştere, relevă o informare a Casei Judeţene de Pensii, referitoare la activitatea de expertiză medicală pentru încadrarea în grad  de invaliditate. Potrivit datelor CJP, în anul 2012, la Casa Judeţeană de Pensii s-au înregistrat 757 propuneri de pensionare, 748 dintre acestea fiind încadrate în grade de invaliditate, iar 9  cazuri au fost respinse. La momentul expertizei, cazurile noi au fost înregistrate la persoane aflate în activitate, diferenţa de 537 fiind consemnată la persoane din afara activităţii. Astfel, 102 de solicitanţi fac obiectul gradului I de invaliditate, 379 au a primit gradul II, iar 267 de persoane sunt încadrate în gradul III de invaliditate. „Analizând situaţia cazurilor noi se poate concluziona că, faţă de anul anterior, s-a înregistrat o uşoară creştere, motivată de intrarea în vigoare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 680 din 26 iunie 2012, care elimină condiţia de stagiu de cotizare prevăzută de art.73, alin.1 din Legea nr. 263 din 2010”, se subliniază în informarea semnată de directorul executiv Camelia Chitul. Pe de altă parte, de precizat este faptul că, în cadrul întregului Serviciu de expertiză medicală al instituţiei, recuperate au fost 1.924 cazuri.  Este vorba despre 1.364 de ameliorări şi 560 de „despensionări”. De menţionat este faptul că, Comisia de verificare şi control se întruneşte în fiecare zi de vineri, structura fiind prezidată de către directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii. „Comisia reanalizează dosarele medicale ale pensionarilor, urmărindu-se în permanenţă dacă încadrările în grade de invaliditate se mai păstrează sau dacă pensionarii şi-au redobândit capacitatea de muncă”, se precizează în materialul citat.