Laptele produs în judeţul Suceava, liber de aflatoxină
·
Aceasta în ciuda faptului că judeţul este cel mai mare
producător de lapte de bovină din ţară, precizează şeful DSVSA, Octavian
Ilisoi.
Laptele din fermele şi unităţile de procesare sucevene nu a fost
infestat cu aflatoxină. Cel puţin aceasta este concluzia analizelor sanitar-veterinare
efectuate în ultimele zile la un laborator specializat din Iaşi, directorul
executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
Suceava, Octavin Ilisoi, exprimându-şi
satisfacţia că prezenţa toxinei în cauză nu a fost confirmată, în ciuda
faptului că judeţul este cel mai mare producător de lapte de bovină la nivel
naţional. „Vineri şi sâmbătă am trimis probe la Iaşi, la laboratorul care
lucrează aceste probe, pe zona Moldovei. Nu s-a depistat niciun fel de problemă
referitoare la aflatoxină, pe tot laptele analizat din judeţul Suceava. Aceasta
cu toate că, ştim foarte bine, Suceava
este un mare producător de lapte de vacă, Deci, la ora actuală stăm bine la
calitatea laptelui de bovină, şi suntem bucuroşi de aceste lucru”, a declarat
şeful DVSA Suceava, Octavian Ilisoi. Recoltarea de probe a demarat după ce, în
ţară, au apărut mai multe suspiciuni de infestare, verificările confirmând
depăşirea limitelor admise în cazul a 80 de tone de lapte, de la 3 ferme şi 2
unităţi de prelucrare. Cantităţile respective au fost sechestrate, urmând să
fie distruse.