13 martie 2013


Laptele produs în judeţul Suceava, liber de aflatoxină
·       Aceasta în ciuda faptului că judeţul este cel mai mare producător de lapte de bovină din ţară, precizează şeful DSVSA, Octavian Ilisoi.
Laptele din fermele şi unităţile de procesare sucevene nu a fost infestat cu aflatoxină. Cel puţin aceasta este concluzia analizelor sanitar-veterinare efectuate în ultimele zile la un laborator specializat din Iaşi, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Octavin Ilisoi,  exprimându-şi satisfacţia că prezenţa toxinei în cauză nu a fost confirmată, în ciuda faptului că judeţul este cel mai mare producător de lapte de bovină la nivel naţional. „Vineri şi sâmbătă am trimis probe la Iaşi, la laboratorul care lucrează aceste probe, pe zona Moldovei. Nu s-a depistat niciun fel de problemă referitoare la aflatoxină, pe tot laptele analizat din judeţul Suceava. Aceasta cu toate că, ştim foarte bine,  Suceava este un mare producător de lapte de vacă, Deci, la ora actuală stăm bine la calitatea laptelui de bovină, şi suntem bucuroşi de aceste lucru”, a declarat şeful DVSA Suceava, Octavian Ilisoi. Recoltarea de probe a demarat după ce, în ţară, au apărut mai multe suspiciuni de infestare, verificările confirmând depăşirea limitelor admise în cazul a 80 de tone de lapte, de la 3 ferme şi 2 unităţi de prelucrare. Cantităţile respective au fost sechestrate, urmând să fie distruse.