17 martie 2013


Din cauza conturilor bancare închise sau nevalide,
 Ajutorul pentru secetă ajunge cu mare întârziere la agricultori 
·        Începând cu ultimele zile ale lunii februarie, înspre 15.000 de  fermieri suceveni a fost îndreptat un total de peste 3,5 milioane de lei.
Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Suceava face apel la fermierii îndreptăţiţi să primească sprijinul financiar de minimis, pentru culturile calamitate din cauza secetei din 2012, să-şi verifice conturile deschise la unităţile bancare din judeţ. Directorul executiv Vasile Schipor spune că, pe de o parte, agricultorii se plâng că nu au primit banii, iar pe de altă parte, în majoritatea cazurilor, se constată că de vină sunt fermierii, care nu au mai operat în conturi, iar acestea din urmă au fost închise.         
„Facem apel la beneficiari să-şi verifice conturile de la Bancă, deoarece există multe cazuri de conturi închise, nevalide sau incorecte, situaţii în care banii se întorc şi nu putem face plăţile. Dacă nici aşa banii nu le intră în conturi, fermierii sunt rugaţi ca, în cel mai scurt timp, să vină la Direcţia Agricolă, să identificăm eventualele neclarităţi, iar cei îndreptăţiţi să-şi primească sumele cuvenite”, a  precizat Shipor. Oficialul Direcţiei pentru Agricultură Suceava spune că, începând cu ultimele zile ale lunii februarie, înspre 15.000 de  agricultori ale căror culturi au avut de suferit  pe urma deficitului accentuat de apă, a fost îndreptat un total de peste 3,5 milioane de lei. „Toate ordinele de plată au fost făcute, au fost trimise la bănci, fermierii putând să-şi ridice ajutoarele financiare prevăzute prin lege”, a accentuat Vasile Schipor. Pentru compensarea veniturilor diminuate din cauza fenomenului de seceta din anul agricol 2011-2012, agricultorii suceveni beneficiază de ajutoare de minimis de 100 de lei pe hectar. Acestea se acordă pentru suprafeţele agricole în teren arabil de minim 1 hectar şi maxim 10 hectare, excluse fiind păşunile şi fâneţele. Până la sfârşitul lui 2012, sprijinul a ajuns la circa 16.000 de fermieri, pentru care s-au achitat aproximativ 4,2 milioane de lei.