06 martie 2013


O nouă piedică în calea aprobării bugetului municipiului Suceava
·        Guvernul nu a adoptat încă hotărârea privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotelor defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor din învăţământul preuniversitar.
Discutarea şi aprobarea bugetului local pe 2013 al Sucevei, programate pentru 11 martie, ar putea fi amânate pentru o dată ulterioară,  a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Edilul şef a precizat că întârzierea este cauzată de Guvern, care nu a adoptat încă hotărârea privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotelor defalcate  din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor din învăţământul preuniversitar.  „Dacă nu pare această hotărâre, astăzi sau mâine, mă tem că nu putem discuta bugetul pe 11 martie. Ne grăbim şi noi cât putem. Aşteptăm să vedem care sunt sumele din cote defalcate, unele foarte importante pentru finanţarea învăţământului preuniversitar, la stabilirea costului standard pe elev. Am avut discuţii cu parlamentarii de Suceava, grupurile de consilieri, directorii de şcoli şi preşedinţii de asociaţii de proprietari, de aceea sper ca bugetul să fie aprobat luni sau marţi, pentru că există câteva proiecte care sunt condiţionate de prevederile bugetare şi pe care nu le putem demara”, reliefează şeful administraţiei locale sucevene.     
Primarul Ion Lngu a ţinut să mai remarce şi faptul că, pe an ce trece, sumele de echilibrare din sume defalcate din TVA, repartizate după aprobarea bugetului judeţean, sunt tot mai mici. Astfel, în 2011, municipiul Suceava a primit 3 milioane de lei, în 2012-2,7 milioane de lei, iar anul acesta alocarea este de circa 2,1 milioane de lei. În schimb, în 2013, sumele defalcate din impozitul pe venit, acordate prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice, au crescut, ceea ce face ca, per total, fondurile orientate înspre bugetul municipal sucevean să se păstreze la acelaşi nivel.  În anul 2013, cheltuielile cu învăţământul sunt estimate la 77 de milioane de lei, respectiv la circa 33% din bugetul municipiului Suceava. Ponderea cea mai mare o au salariile, 63,8 milioane de lei, în creştere cu 1 milion de lei în comparaţie cu anul 2012.