12 martie 2013


Municipiul Suceava nu are plan urbanistic general de mai bine 3 ani
·        PUG este instrumentul de lucru în baza căruia administraţia locală eliberează certificatele de urbanism şi  autorizaţiile de construire.
De mai bine de 3 ani, administraţia locală suceveană nu are Plan Urbanistic General(PUG). Termenul de valabilitate al documentaţiei a expirat încă din noiembrie 2009, moment în care Primăria municipiului Suceava s-a adresat Ministerului Dezvoltării Publice, respectiv Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială, de al care a obţinut o aprobare pentru o prelungire, prin hotărâre a Consiliului Local, până la votarea şi intrarea în vigoare noului PUG. Primarul Ion Lungu a anunţat că finalizarea PUG  este o prioritate, în bugetul pe anul 2013 fiind prinşi banii necesari pentru achitarea contravalorii respectivei documentaţii. Lungu crede că prin elaborarea şi punerea în aplicare a PUG şi regulamentului de aplicare acestuia va fi eliminat haosul din urbanism sucevean. „Finalizarea Planului Urbanistic General este foarte importantă, deoarece se elimină interminabilele discuţii pe teme de urbanism. Existând acest Plan, pentru cei care vin cu solicitări se face o comparaţie cu prevederile acestuia privind planul urbanistic zonal, planul urbanistic de detaliu, regimul de înălţime, culoarea clădirii etc, astfel încât să nu mai fie niciun fel de dubii”, a subliniat edilul şef, Ion Lungu.           
Cu ani în urmă, şi Consiliul Judeţean Suceava a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării în vederea disponibilizării fondurilor necesare întocmirii planurilor urbanistice ale localităţilor judeţului. Aceasta deoarece documentaţiile de urbanism cu pricina au durata de valabilitate de 10 ani, iar fiind realizate între 1997 şi 2000, cele mai multe îşi încetaseră deja valabilitatea. Aflându-se în această postură, comunităţile respective riscă să nu poată avea drum liber înspre fondurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală(PNDR), întrucât unul dintre criteriile de eligibilitate pentru promovarea unui proiect constă în încadrarea investiţiei pentru care se solicită fonduri în planul urbanistic general al localităţii.