05 martie 2013


Dacă populaţia nu plăteşte 1,5 milioane de lei,
Termica va sista furnizarea agentului termic pentru încălzire pe 15 martie
·        Lumea trebuie să fie pregătită ca, în funcţie de temperaturile exterioare, să-şi asigure alt  surse de încălzire, pentru că, efectiv, nu avem cu ce ne descurca”,  a avertizat directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
·        „Se pare, că metodele cele mai sigure sunt cele coercitive, prin care dăm exemple, şi iată că, o dată cu debranşările, apar şi rezultatele”, a explicat primarul Ion Lungu.                   
Dacă până la jumătatea lunii, asociaţiile de proprietari din municipiul Suceava nu vor aduna 1,5 milioane de lei, sumă necesară pentru procurarea de huilă, firma de termoficare Termica va nu va mai livra agent termic pentru încălzirea locuinţelor. Avertismentul a fost lansat, ieri, de către directorul general al operatorului din Lunca Sucevei, care a pus în vedere că, în cazul în care nu-şi va onora contravaloarea facturilor, populaţia poate să se orienteze înspre alte surse cu care să-şi asigure confortul termic, inclusiv înspre  radiatoare electrice.                „Deocamdată, avem cărbune până pe 15 martie, iar pentru a funcţiona cu încălzire şi apă caldă până la sfârşitul lunii martie, ne mai trebuie încă 4 milioane de lei, sumă cu care să plătim cărbunele. Consumatorii casnici, prin asociaţiile de proprietari,  trebuie să achite, până la 15 martie, 1,5 milioane de lei, în caz contrar lumea trebuie să fie pregătită ca, în funcţie de temperaturile exterioare, să-şi asigure alte  surse de încălzire, pentru că, efectiv, nu avem cu ce ne descurca”, a reliefat Dumitrescu, menţionând că diferenţa de bani va fi asigurată de Termica şi Primărie.  Directorul general al Termica spune că, în prezent, debranşate de la încălzire sunt 13 scări de bloc, cu 250 de apartamente, 10 scări fiind primind din nou căldură, după ce şi-au asumat grafice de eşalonare sau au procedat la reducerea restanţelor. Pe de altă parte, 41 de scări de bloc, cu aproximativ 800 de apartamente, nu beneficiază de apă caldă menajeră.
Directorul operatorului sucevean de termoficare în sistem centralizat a ţinut să informeze pe locuitorii reşedinţei de judeţ că societatea pe care o conduce nu îşi va înceta activitatea, ci, odată cu intrarea în funcţiune a noii centrale în cogenerare de înaltă eficienţă, amenajată de Adrem Invest, Termica va transporta şi distribui agentul termic produs de aceasta din urmă.  „Interesul societăţii nu este să debranşeze, ci să încaseze, ca să poată continua activitatea. Termica va fi în continuare societatea de termoficare din oraş, după ce probabil, din toamnă, va achiziţiona energia termică la un preţ mai mic decât în prezent, de la un alt producător”, a explicat directorul general al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a subliniat că nu este pentru debranşări, însă, din păcate, doar măsurile coercitive sunt cele care au dat rezultate.   „Nu am insistat niciodată pentru a se face debranşări, ba din contră, până în acest an, am intervenit pentru a se găsi soluţii în cazul unor datornici. Însă, se pare, că metodele cele mai sigure sunt cele coercitive, prin care dăm exemple, şi iată că, o dată cu debranşările, apar şi rezultate”, a explicat Ion Lungu.