29 martie 2013

Municipiul Suceava, partener cu 8 oraşe europene în implementare proiectului Pieţe urbane sustenabile
·        Proiectul îşi propune crearea unui cadru favorabil intensificării comerţului cu mărfuri tradiţionale locale, respectiv cu produse de artizanat şi alimentare şi sub brandul „Produs în Bucovina”.
Municipiul Suceava participă la faza a doua a proiectului Pieţe urbane sustenabile, consilierii locali aprobând, ieri, disponibilizarea fondurilor necesare implementării acestuia. Cheltuielile totale eligibile aferente acestei faze sunt de 61.124 de euro, 80% din total, adică 48.899 de euro, reprezentând cofinanţarea din partea Uniunii Europene; 13%, respectiv 7.946 de euro, fiind alocarea de la bugetul de stat al României, iar 7%, adică 4.278 de euro constând în contribuţia  municipiului Suceava pentru remunerarea angajaţilor delegaţi la implementarea proiectului. Faza a doua a proiectului îşi propune regenerarea urbană în zona centrală a municipiului Suceava, prin crearea unui cadru favorabil intensificării comerţului cu mărfuri tradiţionale locale, respectiv cu produse de artizanat şi alimentare şi sub brandul „Produs în Bucovina”. De asemenea, se are în vedere promovarea, în reşedinţa de judeţ, a activităţilor economice cu grad redus de emisii poluante, cât şi înfiinţarea de locuri de muncă, prin susţinerea afacerilor producătorilor locali.
Cea dintâi fază a proiectului a fost implementată în perioada 1mai-31 decembrie 2012, când a luat fiinţă un grup local de sprijin format din 17 organizaţii şi instituţii publice locale, care elaborează în comun un plan de măsuri privind dezvoltarea sustenabilă a pieţelor din Suceava. În acelaşi interval, municipiul Suceava  a devenit membru al parteneriatului cu 8 oraşe europene interesate să coopereze pentru găsirea de soluţii practice de  dezvoltare sustenabilă.
Este vorba despre Barcelona(Spania), Londra(Marea Britanie), Torino(Italia), Pecs(Ungaria), Dublin(Irlanda) Tolouse(Franţa) Wroclaw(Polonia) şi Regiunea Attica(Grecia). Proiectul „Pieţe urbane sustenabile” este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR), în cadrul Programului de cooperare inter-regională pentru reţeaua de dezvoltare urbană „Urbact II”, Prioritatea 2.1 „Oraşe atractive şi în coeziune-Schimb de experienţă şi învăţare”, Pieţe „Urbact”, Pieţe „sustenabile”.  Potrivit primarului Ion Lungu, în calitate de beneficiari, reprezentanţii administraţiei din reşedinţa de judeţ vor putea lua parte la schimburi de experienţă care ar avea ca rezultat, printre altele, aducerea pieţelor agro-alimentare sucevene la standardele europene. Ion Lungu a reiterat că, în proiectul bugetului local pe anul 2012 sunt prevăzute sume de bani pentru modernizarea Pieţei agro-alimentare centrale, până în 2016 urmând a fi reabilitate şi cele  din Burdujeni şi cartierul „George Enescu”.