17 martie 2013


În următorii 5 ani,
Suceava intenţionează să investească 25 de milioane de euro în reabilitarea reţelelor şi punctelor termice  
·        „Trebuie să mai facem eforturi, astfel încât pierderile să scadă măcar cu încă 15%, şi să se încadreze în cele standard”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Până acum, în Suceava au fost modernizate 19 puncte termice, din totalul celor 50 existente pe raza urbei reşedinţă de judeţ.
Primăria municipiului Suceava va continua să investească în reabilitarea reţelelor de transport, cele de distribuire a agentului termic, cât şi a punctele  termice, a anunţat primarul Ion Lungu. Şeful municipalităţii arată că Adrem Invest Bucureşti va exploata noua centrală de cogenerare, producând energia termică, în timp ce Termica se va ocupa cu transportul şi distribuirea până la punctele termice şi, de la acestea din urmă, în locuinţelor sucevenilor. „Am hotărât să prindem o sumă semnificativă în bugetul municipalităţii, în ideea că vor mai veni bani de la bugetul de stat, să continuăm cu reabilitarea reţelelor secundare şi a punctelor termice, dintre cele care au mai rămas nemodernizate. În condiţiile în care cei de la Adrem Invest vor face nou centrală, noi vom avea de rezolvat problema transportului şi distribuţiei agentului termic”, subliniază edilul şef. Lungu a ţinut să amintească faptul că, în 2004, atunci când a câştigat cursa pentru primul mandat la conducerea executivului local, pierderile de pe reţelele de termoficare erau de 50%, în prezent, graţie investiţiilor făcute, acestea au coborât la 35%. Şeful administraţiei locale are planuri mari, accentuând că, în următorii 5 ani, de la bugetul local, cât şi cu fonduri  atrase, în sistem  vor fi „pompate” circa 25 de milioane de euro. „Trebuie să mai facem eforturi, astfel încât  pierderile să scadă măcar cu încă 15%, şi să se încadreze în cele standard. De aceea, Primăria va investi în continuarea pe reţele de  transport şi distribuţie, iar dintr-o estimare a noastră, vor trebui cheltuite încă vreo 25 de milioane de euro, pe lângă cele 25 de milioane investite până acum”, explică primarul municipiului Suceava.     Finanţare de la bugetul de stat ar urma să fie obţinută în cadrul Programului „Termoficare 2006-2015”, Guvernul alocând 70% din fondurile necesare, Primăria Suceava participând cu diferenţa de 30%. Până acum, în Suceava au fost modernizate 19 puncte termice, din totalul celor 50 existente pe raza urbei reşedinţă de judeţ. Potrivit lui Lungu, cu circa 30 de milioane de lei, municipiul Suceava este pe o poziţie fruntaşă în ţară la sumele luate în cadrul Programului „Termoficare 2006-2015”. „Din păcate, în ultimii ani, acest Program nu a mai funcţionat. Noi am prins suma necesară în bugetul Primăriei şi sperăm să vină şi banii de la bugetul de stat. De multe ori, aceştia sunt daţi în octombrie sau noiembrie, când nu mai pot fi folosiţi, întrucât nu mai este timp pentru organizarea licitaţiei sau există riscul să se facă lucrări în grabă şi de proastă calitate”, a conchis  primarul Ion Lungu.