22 martie 2013


Din cauza legii strâmbe,
Primăria municipiului Suceava, în imposibilitatea de a aloca 2,2 milioane de lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă
·        „Nu putem să facem investiţii pentru un bun pe care  nu-l avem, care nu este al Primăriei municipiului Suceava”, precizează primarul Sucevei, Ion Lungu.
·        Parlamentarii suceveni ar urma să găsească şi o modalitate de completare a deficitului de personal medical din cabinetele şcolare, în prezent legea interzicând noi angajări.
Anul acesta, Primăria municipiului Suceava va finanţa Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” cu suma de 1 milion de lei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, şeful executivului local, Ion Lungu. Din total, la Secţia de cardiologie intervenţională vor ajunge 400.000 de mii de lei, diferenţa fiind orientată înspre alte nevoi ale unităţii spitaliceşti din reşedinţa de judeţ. Potrivit lui Lungu, Serviciul Judeţean de Ambulanţă se va alege, tot de la bugetul local, cu 200.000 de lei. Edilul şef şi-a exprimat părerea de rău că fonduri de 2,2 milioane de lei, disponibile după vânzarea către medici a cabinetelor medicale de pe raza municipiului, nu pot fi orientate înspre Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou”. Aceasta întrucât, prevederile legale interzic alocarea sumelor în cauză către o unitate care nu este subordonată Ministerului Sănătăţii, unitatea sanitară din Suceava fiind, de câţiva ani, sub competenţa Consiliul Judeţean Suceava. În acest context, banii ar putea lua calea cabinetelor medicale de pe lângă unităţile de învăţământ sucevene. „Nu putem să facem investiţii pentru un bun pe care nu-l avem, care nu este al Primăriei municipiului Suceava. De aceea, vom încerca să folosim o parte din aceşti bani la reparaţiile cabinetelor medicale care aparţin municipalităţii”, reliefează Lungu. Totodată, edilul şef a ţinut să menţioneze că a avut discuţii cu medicul Tiberiu Brădăţan, şeful Comisiei de sănătate din Consiliul Local, cât şi cu parlamentarii suceveni, în aşa fel încât să fie găsită, prin derogare de la actul normativ în vigoare, o modalitate de completare a deficitului de personal medical din cabinetele amintite.  „Nu avem asistenţi medicali la toate unităţile de învăţământ. Am avut discuţii cu o parte dintre parlamentarii de Suceava, pentru a încerca să amendăm actul normativ care prevede posibilitatea de a angaja personal medical în spitale, astfel încât asemenea încadrări să se poată face şi la cabinetele medicale din şcoli. Medicii asigură asistenţă la câte 2-3 unităţi şcolare, însă există unităţi de învăţământ care nu dispun nici măcar de câte un asistent”, a subliniaat primarul Ion  Lungu, adăugând că necesarul este de minim 5 cadre medicale medii.