10 martie 2013


Impediment financiar la amenajarea noii centrale de termoficare a Sucevei
·        Dacă, iniţial, Adrem Invest beneficia de 3 certificate verzi în valoare totală de 165 de euro, pentru fiecare megawat produs, potrivit noilor reglementări, compania bucureşteană va primi  doar 2 certificate verzi, în sumă de 110 euro.  
·        „În măsura în care acele subvenţii din energia verde se reduc, compania va avea problemele ei financiare”, a explicat municipiului Suceava, primarul Ion Lungu.       
Un impediment de natură financiară stă în calea amenajării în condiţii  a avantajoase a noii centrale termice de cogenerare înaltă eficienţă a municipiului Suceava. Acesta constă, potrivit primarului Ion Lungu, în modificarea legislaţiei privind certificatele, prin care suma acordată ca bonus pentru  fiecare megawat produs în centrale pe biomasă se diminuează. Astfel, dacă iniţial Adrem Invest beneficia de 3 certificate verzi în valoare totală de 165 de euro, potrivit noilor reglementări, compania bucureşteană va primi  doar 2 certificate verzi în sumă de 110 euro pentru fiecare megawat produs. Lungu arată că încasările din certificatele sunt un punct forte pe care miza Adrem Invest, exprimându-şi speranţa că-deşi intervin modificări în montajul financiar   -, lucrările vor fi duse cu bine până la capăt. „În ceea ce priveşte noua centrală: una caldă  este, iar alta, rece. Vestea bună este că au fost semnate contractele de execuţie şi încep lucrările, iar vestea proastă este că s-a modificat legislaţia privind certificatele verzi. La o investiţie într-o instalaţie care foloseşte biomasa, pentru fiecare megawat produs se acordau 3 certificate verzi, în valoare de 55 de euro pe fiecare. Deci pentru investiţia de la Suceava, Adrem Invest obţinea 165 de euro pentru fiecare megawat, iar acesta este lucrul care îi stimula pe investitori. Însă, s-au făcut unele modificări şi se pare că se acordă doar 2 certificate verzi pe megawat, ceea ce duce şi la schimbări în montajul beneficiar. Nu este simplu, dar sper să ne ajute Dumnezeu să finalizăm această investiţie”, a declarat Lungu. Reamintim că, recent, oficialii Adrem Invest au declarat că au semnat contractul de execuţie cu firma General Construct Suceava, precum şi pe cel de furnizarea a echipamentelor, cu Urbas. Investiţia este apreciată la 90 de milioane de euro, centrala urmând a fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna anului 2013, energia electrică fiind furnizată din primăvara anului 2014. De apă caldă şi căldură de la noua capacitate vor va parte 22.500 de apartamente conectate la sistemul centralizat de termoficare, 155 de case particulare, 530 de agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare. 
Conform contractului semnat în 9 mai 2011, între  Primăria municipiului Suceava, Termica Suceava şi Adrem Invest Bucureşti,  aceasta din urmă se obliga ca, timp de 5 ani, să furnizeze agent termic la gardul centralei la un tarif de 116 lei de fiecare gigacalorie, plus TVA. La acest preţ se adaugă, însă, şi contravaloarea transportului şi distribuţiei, de circa 90 de lei pe gigacalorie, ceea ce va face ca sucevenii  branşaţi la reţeaua centralizată să achite mai mult cu circa 20 de lei decât în prezent. „Adrem Invest dădea gigacaloria la gradul centralei la un preţ de 118 de lei din aceste certificate verzi. În măsura în care acele subvenţii din energia verde se reduc, compania va avea problemele ei financiare”, a explicat primarul Ion Lungu, menţionând că biomasa, va fi asigurată printr-un contract semnat cu Holzindustrie Schweighofer, oprator de prelucrarea lemnului care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Suceava.  Centrala de cogenerare de înaltă eficienţă care se construieşte la Suceava, va funcţiona pe biomasă şi gaze naturale şi va produce 130 MW pe partea de energie termică şi 31 MW, pe energie electrică.