22 martie 2013


TPL Suceava, operator metropolitan de transport în comun de călători
·        Din punct de vedere al funcţionării nu sunt probleme la TPL, o pierdere de 1,2 milioane de lei în 3 ani, putând fi acoperită oricând”, susţine primarul Ion Lungu.
Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat, în întrunire extraordinară, majorarea capitalului social al societăţii comerciale de transport public TPL. Majorarea se face prin aportul în natură al municipiului, cu terenuri de 25.485 de metri pătraţi, suprafaţă de la sediul societăţii de pe strada Traian Vuia. Valoarea acestora a fost evaluată la 6.141.600 de lei, corespunzând la 614.160 de acţiuni, la un preţ de 10 lei pe acţiune. Primarul Ion Lungu crede că majorarea de capital are menirea de a consolida patrimoniul TPL, mai ales în perspectiva în care firma la care acţionar unic este municipiul Suceava va deveni operator metropolitan de transport în comun de călători.     
„Se cunoaşte că la societatea de transport public de transport public local există probleme financiare, probabil ca la toate societăţile din România.  Însă acestea nu sunt foarte grave, de aceea cred că avem o şansă să facem o societate puternică la Suceava. Pe această temă, vom face şi o convocare a membrilor Zonei metropolitane, întrucât  există programe de finanţare europeană pentru transportul metropolitan. De aceea, este foarte probabil ca, în perioada următoare, să dezvoltăm o firmă de transport călători între localităţile componente ale Zonei, aşa cum se practică în oraşele civilizate din întreaga lume”, a pus în vedere şeful administraţiei locale. Edilul şef a ţinut să arate că Primăria va depune eforturi mai mari pentru a vira la timp, către TPL, subvenţia pentru diferenţa de tarif dintre costul real al unei călătorii şi cel achitat efectiv de suceveni. „Anul trecut municipalitatea a achitat efectiv către TPL, 2,7 milioane de lei, inclusiv facilităţi pentru abonamente, şi, probabil, vom face acest lucru şi în anul acesta. Din punct de vedere al funcţionării nu sunt probleme la TPL, o pierdere de 1,2 milioane de lei în 3 ani, putând fi acoperită oricând. Vrem o societate de transport modernă şi trebuie să facem tot posibilul să o ţinem în viaţă”, a reliefat primarul Sucevei, Ion Lungu.