30 ianuarie 2013


Primăria majorează chiriile pentru apartamentele ANL
·        Chiriaşii care au depăşit vârsta de 35 de ani vor plăti chirii  nesubvenţionate, care, pentru un apartament cu 3 camere, ajung la 380 de lei pe lună.  
·        „Chiriaşii au posibilitatea să opteze: dacă nu le convine acest nivel, pot să meargă într-o altă locaţie”, a declarat primarul Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceava procedează la majorarea chiriilor pentru apartamentele construite cu fonduri guvernamentale acordate prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. În cauză sunt ocupanţii ANL care au depăşit vârsta de 35 de ani, un proiect de hotărâre privind actualizarea nivelului chiriilor fiind pe pus pe masa consilierilor locali, în şedinţa ordinară de astăzi. Primarul Ion Lungu a anunţat că noul cuantum este stabilite conform unei metodologii care ia în calcul amortizarea investiţiei, achitarea impozitelor pe clădiri şi taxei pe teren, cheltuielile pentru întreţinere etc. De asemenea, 2013 s-a venit cu un element suplimentar, respectiv cel referitor la realizarea, de către autorităţile locale, a unui profit aferent respectivelor cheltuieli. „Conform noilor prevederi, autorităţile locale pot pune un profit. Sigur, oamenii o duc aşa cum o duc, puterea de plată este redusă, de aceea am decis să prindem un profit minim de 1%”, reliefează şeful administraţie locale sucevene. În consecinţă, în funcţie de numărul de camere, noua chirie variază de la 180 de lei pe lună, în cazul unui apartament cu 2 camere, până la un maxim de 380 de lei, pentru un apartament cu 3 camere. „Este vorba despre chirii actualizate şi nesubvenţionate, iar acolo unde este cazul, sigur, chiriaşii au posibilitatea să opteze: dacă nu le convine acest nivel, pot să meargă într-o altă locaţie. Însă, consider că sunt chirii normale, la apartament cu 3 camere apropiindu-se 100 de euro, ceea ce este acceptabil”, a evidenţiat, primarul Ion Lungu. La această dată, ocupaţii în vârstă de până la 35 de ani ai  locuinţelor ANL, achită chirii subvenţionate începând de la 100 de lei. Actele normative în vigoare prevăd că prelungirea relaţiei contractuale cu chiriaşii ANL se face anual, inclusiv prin recalcularea chiriei, în conformitate cu Legea locuinţei nr.114/2006, republicată. Pentru titularii care nu au depăşit încă vârstă de 35 de ani, condiţiile iniţiale referitoare la cuntumul chiriei nu se schimbă. Chiria practicată pentru locuinţele ANL acoperă cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe clădiri şi pe teren, precum şi recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată, precum şi de un profit supus negocierii între părţi.