23 ianuarie 2013


Primăria Suceava nu a reuşit să vândă vândut niciun apartament ANL  
·        Astfel, sunt blocate investiţiile la cele 5 noi blocuri care ar urma să fie construite în zona Staţiunii de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă.
·        Cauza blocajului constă în aceea că preţurile de pe piaţa imobiliară liberă sunt mai mici decât cele stabilite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
Primăria Suceava nu poate demara construirea a noi locuinţe ANL. Aceasta  din cauză că nu a reuşit să vândă nici măcar unul dintre apartamentele ridicate în timp cu fonduri guvernamentale şi destinate închirierii către tinerii în vârstă de până la 35 de ani.       
„Chiar dacă noi avem aprobate 80 de unităţi de locuit, lângă cele existente, nu putem trece la construirea lor. După ce s-a organizat o licitaţie, aceasta a fost anulată în instanţă şi nu s-au mai alocat banii necesari. Mai mult, am fost, şi suntem condiţionaţi, în continuare, de vânzarea apartamentelor amenajate în anii din urmă. Din păcate, nu am reuşit să vindem niciun apartament ANL”, explică Lungu. Potrivit edilului şef, cauza constă în aceea că preţurile de pe piaţa imobiliară liberă sunt mai mici decât cele stabilite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Primarul crede că preţul pe metrul pătrat al unităţilor de locuit ANL ar trebui să fie stabilite funcţie de localitate, zonele de impozitare şi de evoluţia pieţei imobiliare. „Sigur că, în aceste condiţii, tineri preferă să meargă pe piaţa liberă şi să-şi cumpere apartamente mai ieftine decât cele de la de la ANL. Astăzi este valabil un preţ unitar pe metru pătrat stabilit pentru întreaga ţară, ceea ce nu este corect”, a iterat şeful executivului local, Ion Lungu. Administraţia locală suceveană are disponibil pentru vânzare, în primă fază, un total de 168 de garsoniere şi apartamente. În conformitate cu prevederile legale, cumpărătorii trebuie să aibă o vechime de cel puţin 1 an în locuinţele ANL atribuite cu chirie tinerilor în vârstă de până la 35 de ani. După efectuarea tranzacţiei, Primăria se alege cu un comision de 1%, restul banilor mergând într-un fond pentru derularea investiţiilor la cele 5 noi blocuri, cu 80 de unităţi de locuit, care ar urma să fie construite în zona Staţiunii de Cercetări şi Dezvoltare Agricolă, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”.