18 ianuarie 2013


În 2013,
Austeritate la maximă la cheltuielile cu funcţionarea aparatului propriu al Primăriei Suceava
·        Potrivit fundamentării actuale, veniturile proprii ale municipiului Suceava  sunt estimate a fi cu 7 milioane de lei mai mici decât în 2012.
·        Bugetul din 2013 este unul al dezvoltării şi austerităţii maxime la cheltuielile de funcţionare”, a explicat primarul Lungu, accentuând că investiţiile în continuare şi cele la start sunt evaluate la 50 de milioane de euro.
Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Suceava pe anul acesta va fi mai mic în comparaţie cu cel din 2012, a făcut cunoscut ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu, precizând că scăderea  este urmare directă a prevederilor legale în conformitate cu care maximul fundamentat pentru noul an fiscal nu trebuie să depăşească nivelul realizărilor din exerciţiul bugetar precedent.  „Din păcate, după 5 ani de ceştere, veniturile proprii ale municipiului din anul 2012 au fost mai mici cu aproximativ 7 milioane de lei, în comparaţiei cu anul 2011. Conform legii bugetului de stat şi Codului fiscal, veniturile pot fi fundamentate până la maximul realizat în anul precedent”, a evidenţiat Lungu, menţionând că, în 2012, intrările la bugetul municipiului au fost de circa 259 de milioane de lei, consemnându-se o creştere faţă de 2011, când  realizările s-au situat la nivelul aproximativ de 224 de milioane de lei.  Edilul şef a  reliefat că, în ciuda acestor circumstanţe, bugetul va fi unul al dezvoltării, Astfel, la capitolul investiţii, ca priorităţi figurează continuarea lucrărilor la reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei; încheierea celor de la străzile din cartierul Iţcani, restanţă POR; darea în folosinţă a Centrului de Conservarea a tradiţiilor populare;  finalizarea Centrului cultural „Bucovina; materializarea proiectelor cu fonduri elveţiene; extinderea reţelelor de apă şi canalizare cu finanţare în cadrul POS; inaugurarea noului adăpost pentru cânii fără stăpân şi reabilitarea Curţii Domneşti. La investiţii noi, în bugetul pentru anul acesta vor fi prinse finanţări destinate reabilitării străzilor în cadrul POR cu fonduri redistribuite; reabilitării termică a blocurilor de locuinţe; amenajării unei piste pentru roleri şi introducerii utilităţilor în noul cartier pentru tineri, „Europa”. Nu în cele din urmă de atenţie se vor bucura şi proiectele care nu au finanţare locală, dar al căror beneficiar este municipalitatea, precum centura ocolitoare a urbei reşedinţă, depozitul ecologic de  deşeuri  de la Moara şi noua centrală de termificare a Adrem Invest. „În ceea ce priveşte investiţiile cred că este vorba despre un buget destul de consistent. Bugetul din 2013 este un buget la dezvoltării şi al austerităţii maxime la cheltuielile de funcţionare”, a explicat şeful administraţiei municipale sucevene, Ion Lungu, accentuând că investiţiile de pe lista cu finanţări au valoarea totală de peste 50 de milioane de euro.