21 ianuarie 2013


Amânări peste amânări la punerea în folosinţă a noii centrale de cogenerare a Sucevei.
·        „Sperăm ca o primă capacitate, cea pe gaz metan, să fie gata în noiembrie, astfel încât în iarna următoare să putem trece la exploatarea noii investiţii”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Potrivit contractului semnat pe 9 mai 2011, prima componentă urma a fi dată în uz în luna decembrie a aceluiaşi an, întârzierea fiind de 2 ani.
Noua centrală de termoficare în cogenerare de înaltă eficienţă, pe care o construieşte în Lunca Sucevei compania bucureşteană Adrem Invest nu va fi dată parţial în folosinţă în mai 2013, aşa cum s-a promis. Primarul municipiului Suceava îşi exprimă speranţa că o primă capacitate, respectiv cea pe gaze naturale, va fi gata în luna noiembrie, astfel încât cel mai târziu din decembrie aceasta să furnizeze agent termic pentru încălzirea în sistem centralizat. Constructorii de la Adrem Invest au organizat şantierul şi au demarat primele intervenţii încă din toamna anului 2012, însă din cauza venirii frigului şi a sezonului rece îndelungat din această parte a ţării, până în aprilie, la noua amenajare nu se va face mare lucru.  „Este clar că nu va fi gata în luna mai 2013, însă, în urma discuţiilor avute cu constructorul, sperăm ca, până cel târziu în octombrie, noiembrie, să fie gata prima capacitate. Este vorba despre centralele pe gaz metan, astfel încât în iarna următoare să putem trece la exploatarea noii investiţii”, a accentuat primarul Ion Lungu. În luna iulie 2022, Adrian Bodea, preşedintele Adrem Invest preciza la Suceava că investiţia este dimensionată la circa 80 de milioane de euro şi că furnizarea de apă caldă va începe în primăvara-vara anului 2013, iar alimentarea cu căldură din sezonul rece viitor. Contractul de concesionare a unor active din incinta CET Suceava, în vederea realizării şi operării, prin atragerea capitalului privat, a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă, dimensionată pentru necesarul de energie  termică a municipiului Suceava, a fost semnat pe 9 mai 2011. Realizarea centralei urma să aibă loc în etape, prima componentă fiind programată a fi dată în uz în decembrie 2011, dată la care era prevăzută şi furnizarea de energie termică în sistem. Ulterior, execuţia a fost stabilită pentru 9 mai 2012, termen care nu a putut fi respectat. Printr-o adresă din 20 aprilie 2012, compania bucureşteană Adrem Invest a cerut ca lucrările de construcţii pe amplasament să fie amânate pentru clarificarea unor probleme legate de legislaţie şi semnarea contractului de finanţare. Noul termen a fost stabilit pentru luna mai 2013, însă, după cum se constată, nici acesta nu poate fi respectat.