15 ianuarie 2013


A rămas cum s-a stabilit:
 După patru şedinţe, autorităţile sucevene au rămas la hotărârea de a păstra neschimbat nivelul dărilor locale pe 2013  
·        Începând de astăzi, de la ora 8.00, sucevenii se pot prezenta la ghişeele executivului municipal, pentru a-şi onora obligaţiile pe anul în curs.
·        Valabilă rămâne acordarea unei reduceri cu 10% pentru achitarea integrală, până la 31 martie 2013, a obligaţiilor către bugetul local, atât de către persoanele fizice, cât şi de către cele juridice.
·        Municipiul Suceava este pe locul al cincilea în ţară din punctul de vedere al celor mai mici impozite şi taxe locale.
De patru şedinţe au avut nevoie consilierii locali suceveni pentru a ajunge acolo acolo de unde au plecat, respectiv la păstrarea vechiului nivel al taxelor şi impozitelor locale, conform unei hotărâri aprobate pe 19 decembrie 2012.    Decizia a fost luată cu prilejul întrunirii extraordinare de sâmbătă, 12 ianuarie, după ce marţi, 8 ianuarie, şedinţa deliberativului a fost amânată pentru joi, 10 ianuarie. Aceasta deoarece, miercuri, Guvernul trebuia să promoveze un act normativ prin care urma să înlăture obligaţia majorării taxelor şi impozitelor locale cu 16%, aşa cum executivul central statuase pe 27 decembrie 2012. Aleşii locali nu au mai ţinut nici şedinţa de joi, întrucât noua ordonanţă a Guvernului intra în vigoare doar începând de sâmbătă 12 ianuarie.  „Având în vedere că actul normativ al Guvernului a fost o ordonanţă simplă, care îşi face efectul la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, aceasta a intrat în vigoare vineri noaptea la ora 00.00. Ca atare s-a convocat de îndată şedinţa extraordinară de sâmbătă a Consiliului Local, proiectul de hotărâre prevăzând că se aprobă taxele şi impozitele locale pentru anul fiscal 2013 în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern  nr. 1309 din 27 decembrie 2012 şi, în acelaşi timp, cu ale Ordonanţei de Guvern nr. 1 din 9 ianuarie 2013 care prevede reducerea nivelului valorilor impozabile. Aşadar, vom aproba taxele şi impozitele locale la fel cum am făcut-o pe 19 decembrie, adică  la nivelul celor din anul 2012”, a declarat primarul Ion Lungu, adăugând că, începând de astăzi, de la ora 8.00, sucevenii se pot prezenta la ghişeele executivului municipal, pentru a-şi onora obligaţiile pe anul în curs.   Potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul  fiscal executivul, valabilă rămâne şi acordarea de facilităţi fiscale, respectiv a unei reduceri cu 10% pentru achitarea integrală, până la 31 martie 2013, a obligaţiilor către bugetul local, atât de către persoanele fizice, cât şi de către cele juridice. Proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate voturilor celor 18 consilieri locali prezenţi la şedinţa de sâmbătă.
·        Degeaba punem taxe şi impozite mari, dacă nu le putem încasa”, a explicat primarul Lungu.
Consilierul local  PDL, Lucian Harşovschi, a arătat că grupul politic al democrat-liberalilor se exprimă pentru păstrarea nivelului taxelor şi impozitelor locale la nivelul de anul trecut, cerând ca şi pe viitor administraţiile locale să poată decide asupra cuantumului acestora. „Ordonanţa de Guvern din 9 ianuarie prevede că  taxele şi impozitele locale pot fi aduse la nivelul din 2012 doar în 2013. Prin urmare, la anul, acestea vor trebui mărite cu 16%. De aceea, consilierii USL ar trebui să facă demersuri pentru ca această ordonanţă să se mai modifice o dată, pentru păstrarea nivelului taxelor şi impozitelor locale din 2012 şi în 2014”, a reliefat Lucian Harşovschi.             
Preşedintele de şedinţă, Eugen Girigan(PSD), a pus în vedere că aprobarea unei noi ordonanţe de guvern este „o chestiune de timp”, în timp ce alesul social-democrat Cornel Grosaru  l-a acuzat pe Lucian Harşovchi de oportunism politic. „Văd că domnul Harşovschi a început, deja, campania pentru un post de parlamentar. Deocamdată noi facem politica populaţiei, USL dorind păstrarea nivelului  taxelor şi impozitelor locale. Ne bucurăm că şi opoziţia s-a apropiat de oameni, devenind, probabil, mai sentimentală”, a iterat Cornel Grosaru.   
Edilul şef Ion Lungu a punctat, precizând că de abia sunt aprobate taxele şi impozitele pe 2013 şi că mai este mult până când vor fi luate în discuţie şi cele pe 2014. „Eu zic să nu facem un concurs de populism. Când am spus că nu ne dorim majorarea taxelor şi impozitelor locale, nu am spus că nu avem nevoie de bani la Primăria municipiului Suceava. Problema este alta, respectiv puterea scăzută de plată a populaţiei. De aceea, degeaba punem taxe şi impozite mari, dacă nu le putem încasa. Totuşi, în prezent, Suceava este pe locul al cincilea în ţară din punctul de vedere al celor mai mici impozite şi taxe locale”, explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.              
De menţionat este faptul că se constituie integral în venituri proprii ale bugetelor locale impozitul şi taxa pe clădiri, impozitul şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hotelieră, taxele speciale, alte taxe locale, amenzile, penalităţile la impozitelor şi taxelor locale, taxele judiciare de timbru şi taxele extrajudiciare de timbru.