24 ianuarie 2013


În primele  două decade ale anului 2013,
Venituri cu o treime mai mici, la bugetul municipiului Suceava  
·        Din taxele şi impozitele locale datorate de populaţie şi agenţii economici s-a adunat cu peste cincime mai puţin decât în 2012.
·        Primarul Lungu pune în vedere că achitarea cu întârziere duce la calcularea de penalităţi şi majorări, în timp putându-se ajunge la dublarea debitului iniţial
Veniturile realizate de Primări municipiului Suceava la debut de nou an fiscal sunt în scădere în raport cu anul 2012.  
Astfel, până 1a 21 ianuarie 2013, în vistieria bugetară locală au intrat, în total, 11,24 de milioane de lei, mai puţin cu 32,23% comparativ cu aceeaşi perioadă anului trecut, când s-au adunat 14,46 de milioane de lei. Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată s-au redus, de asemenea, de la 5,28 de milioane de lei, anul trecut, la 4,47 de milioane de lei, în perioada la care facem referire din anul în curs.  Pe de altă parte, veniturile din taxe şi impozite locale, aferente primelor 20 de zile ale anului 2013, sunt de 2,38 milioane de lei, în comparaţie cu 2,65 milioane de lei în perioada similară a lui 2012, consemnându-se o scădere de 22,23%. În prima săptămână de după deschiderea ghişeelor, respectiv 14-18 ianuarie 2013, de la contribuabilii suceveni s-a strâns suma de 1,3 milioane de lei, în timp ce în intervalul 9-13 ianuarie 2012, aceştia au plătit 1,29 de milioane de lei, sumele aproximativ egale. Şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, îi îndeamnă pe contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice să-şi achite cât mai repede obligaţiile fiscale, astfel încât să poată beneficia şi de deducerile aprobate în Consiliul Local. Lungu pune în vedere că achitarea cu întârziere a impozitelor şi taxelor locale duce la calcularea de penalităţi şi majorări, în timp putându-se ajunge la dublarea debitului iniţial. De asemenea, Lungu accentuează că Primăria nu are competenţe legale în acordarea de scutiri la plata penalităţilor sau de şterge a datoriilor, la audienţe mulţi dintre suceveni cerând acest lucru. „După cum se poate vedea, în 2013, banii sunt mai puţini de cât în 2012. De aceea, fac un apel la populaţie şi la genţii economici să vină la Primăria municipiului Suceava, să-şi plătească dările. În caz contrar, există riscul adunării de majorări, de penalităţi sau dobânzi, de la caz, la caz. Primăria nu are nicio bază legală de a interveni pentru a da scutiri, situaţie în care se poate ajunge până la dublarea debitului”, a atras semnalat ocupantul fotoliului din Areni, Ion Lungu.