31 ianuarie 2013


Întrucât luarea unei hotărâri a fost amânată,
Sucevenii încă nu află cât de mari taxe şi impozite locale vor plăti în 2013  
·        Amânarea a fost solicitată pentru a se analiza mai în amănunt proiectul de hotărâre şi a se vota în cunoştinţă de cauză.
·        Legislativul municipal „nu face decât să valideze o hotărâre a Guvernului, pe care nimeni nu o poate încălca”, a spus preşedintele PNL, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.
Ieri, s-a consumat o cincia întrunire a Consiliului Local Suceava, în care a fost atacată problema majorării sau nemajorării taxelor şi impozitelor locale pentru anul fiscal 2013.       
Încă din start, preşedintele de şedinţă, Eugen Girigan(PSD), a propus ca dezbaterile pe marginea actualizării taxelor şi impozitelor locale să fie amânate şi să aibă loc marţi, 5 februarie, într-o întrunire extraordinară a deliberativului municipal. „Aceasta pentru a analiza mai în amănunt proiectul de hotărâre prezentat din iniţiativa primarului Ion Lungu şi pentru a se vota în cunoştinţă de cauză”, a pus în vedere Girigan. Consilierii locali din opoziţie, respectiv cei ai PDL, prin vocea fostului viceprimar Lucian Harşovschi au susţinut că este mai bine ca decizia actualizării dărilor cu 16% să nu fie amânată, astfel încât sucevenii să ştie o dată pentru totdeauna cât au de a plătit. „Deja mulţi dintre suceveni au achitat taxele şi impozitele locale, iar Primăria are nevoie de bani la buget. În aceste condiţii,  dacă nu au intervenit date suplimentare, cred că este mai bine să tranşăm acum problema”, a precizat Harşovschi. Primarul Ion Lungu a reliefat că Ordonanţa nr. 8 de modificare a Codului fiscal, prin care autorităţile locale sunt obligate să actualizeze taxele şi impozitele locale, intră în vigoare de pe 1 vigoare, lăsând consilierilor locali să aprecieze dacă „o zi în plus sau în minus mai contează”.
·        În condiţiile în care nu se procedează la majorare, mărim arieratele şi blocăm firmele”, a iterat alesul PNL, Vasile  Mocanu.
Viceprimarul Ovidiu Doroftei(PNL) a reproşat fostei administraţii PDL, cât şi consilierii democrat-liberali aflaţi la încă un mandat, că în legislatura trecută nu şi-au manifestat dorinţa de a actualiza taxele şi impozitele locale cu indicele de inflaţie. „Aceasta deşi ştiaţi că se va ajunge la acest moment şi va fi mult mai greu pentru suceveni să suporte, în actualele condiţii, o majorare a taxelor şi impozite”, a evidenţiat Doroftei. Viceprimarul a găsit că nu este scuzabil ca administraţia locală să aibă arierate de 2 milioane de lei, opinând că, an de an, la fundamentare bugetului, cheltuielile nu au fost coroborate, foarte judicios, cu posibilităţile reale de încasare a veniturilor. Alesul local PNL, Vasile Mocanu, a nuanţat, remarcând că obligate sunt să reactualizeze impozitele şi taxele locale doar acele primării care au înregistrat arierate la finele lui 2012. „Dacă execuţia bugetară ne aducea în situaţia ca, la sfârşitul lui 2012, Primăria municipiului Suceava să nu aibă arierate, nu eram acum în această postură, deoarece aveam o bună gospodărire a banului. În condiţiile în care nu se procedează la majorare, mărim arieratele, blocăm firmele şi intrăm cercul vicios pe care noua ordonanţă vrea să-l deblocheze”, a iterat Mocanu. Preşedintele PNL Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, prezent la şedinţa Consiliului Local, a constat că legislativul municipal „nu face, de fapt, decât să valideze o hotărâre a Guvernului României pe care nimeni nu o poate încălca”. Parlamentarul USL a sugerat plenului, în numele PNL, că este nevoie de o amânare, astfel încât să aibă loc o negociere şi cu toţii să ia aceeaşi hotărâre. „Aceasta pentru a nu lăsa loc interpretărilor populiste şi şansa populismului vreunuia dintre partide. Dacă vom lua această hotărâre în unanimitate, cred că lucrurile vor fi extraordinar de bune”, a explicat Ştefan Alexandru Băişanu, solicitând „raţionalitate maximă în ceea ce se va face”. Cea de a şasea şedinţă a deliberativului pe tema impozitelor şi taxelor locale va fi una extraordinară şi va avea loc marţi, 5 februarie, la ora 14.00.