04 ianuarie 2013


De la miezul nopţii  de 3 înspre 4 ianuarie,
Parcările subterane nu mai pot fi folosite pe post de garaje
·        Depăşirea duratei de 12 ore de parcare gratuită este sancţionată cu amenzi cuprinse între 50 de lei şi 1000 de lei.
·        „Principiul de parcare este: primul venit, primul parcat”, a pus în vedere primarul Ion Lungu, menţionând că emiterea de abonamente nu este permisă de către finanţatorii europeni.
De la miezul nopţii de 3 înspre 4 ianuarie a intrat în vigoare  Regulamentul de organizare şi funcţionare, în regim de gratuitate, a parcărilor din zona centrală a municipiului Suceava. Actul normativ fost aprobat de Consiliul Local pe 22 noiembrie 2012, dată de la care, până ieri, în vederea acomodării, autoturismele au putut rămâne în subteran fără restricţie de timp. Acest lucru  a făcut ca noile parcări să fie transformate în garaje, atât de către cetăţeni, cât şi de către firmele din preajmă.  „Fac un apel de bun simţ la suceveni, cât şi la unele firme, să-şi ridice maşinile uitate în parcările subterane, pe care, în această perioadă, le-au folosit drept garaje. De la miezul nopţii intră în vigoare Regulamentul aprobat în Consiliul Local care presupune parcurgerea unor etape obligatorii, precum ridicarea tichetului de la automatul de intrare în parcare şi afişarea acestuia pe bordul maşinii. Trebuie spus foarte clar că perioada de staţionare gratuită este de 12 ore, după care, pentru depăşirea timpului regulamentar se trece la aplicarea de amenzi”, a avertizat şeful executivului local. Astfel, în funcţie de depăşirea cu o oră şi de peste 5 ore a duratei legale este sancţionată contravenţional cu amenzi cuprinse între 50 de lei şi 1000 de lei. Cu amendă de 500-1000 de lei este „pedepsită” parcarea autovehiculului fără ridicarea tichetului de parcare, iar neexpunerea acestuia din urmă la loc vizibil, pe bord, este „taxată” cu 50-100 de lei, la fel ca şi în cazul ocupării locurilor speciale, destinate persoanelor cu handicap. Amenda pentru blocarea accesului în parcare este de 400 până la 500 de lei, pentru distrugerea „parcometrului” aplicându-se o sancţiune de 500-1000 de lei. Mulţi dintre cei care se folosesc de noul obiectiv din centrul Sucevei au cerut primarului Ion Lungu introducerea unui sistem de abonamente pentru accesul la locurile de parcare, însă acest lucru nu este posibil, întrucât contractul de finanţare a proiectului POR obligă beneficiarul ca - într-o perioadă de 5 ani - să nu utilizeze bunurile respective în scopul obţinerii de venituri. „Principiul de parcare este: primul venit, primul parcat. În rest, se aplică întocmai Regulamentul, iar organele de ordine au dispoziţie să folosească toată autoritatea de care dispun, pentru a face ordine în parcări”, a pus în vedere primarul Sucevei, Ion Lungu. Primăria dat comandă pentru confecţionarea şi montarea de bariere la cele două „guri” de ieşire din parcările subterane, în aşa fel încât poliţiştii locali să poată ţine sub control pe conducătorii auto care încalcă prevederile regulamentare. Totodată, numărul personalului de supraveghere şi ordine a fost suplimentat, acesta fiind întărit cu patrule de lucrători ai Poliţiei Locale.