În judeţul Suceava îşi
desfăşoară activitatea, în domeniul produselor tradiţionale, 24 de societăţi
comerciale. Aşa informează directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură,
Vasile Schipor, precizând că respectivii operatori au 94 de produse atestate.
Astfel, în sectorul producţiei de lapte înregistrate sunt 16 societăţi
comerciale, cu 31 de produse atestate, iar în cel al cărnii îşi desfăşoară
activitatea 7 firme, având 60 de produse
care au obţinut atestare de la organismelor specializate. În ceea ce priveşte băuturile
alcoolice, judeţul Suceava are 3 produse atestate, acestea fiind fabricate şi date
la comercializare de către o singură firmă de profil. Potrivit şeful Direcţiei
pentru Agricultură, în 2012, lucrătorii
din subordine au acordat consultanţă la 28 agenţi economici cu privire la
recunoaşterea şi protecţia produselor tradiţionale româneşti în UE. Pe
de altă parte, reliefează Vasile Schipor, în
agricultura ecologică, anul trecut, în judeţul Suceava au fost procesate
4.563 fişe ale operatorilor înregistraţi
la această instituţie şi s-au operat 138 de inspecţii privind supravegherea
operatorilor înregistraţi, conform tematicilor Ministerului Agriculturii. Tradiţional
este considerat produsul obţinut din materii prime
tradiţionale, care prezintă o compoziţie tradiţională sau un mod de producţie şi/sau
de prelucrare care reflectă un procedeu
tehnologic de producţie şi/sau de prelucrare tradiţional. Totodată,
produsul tradiţional se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând
aceleiaşi categorii.