18 ianuarie 2013



Direcţiile Primăriei Suceava vor fi dotate cu auto-speciale cu moto electric
·        Printr-un proiect cu finanţare elveţiană se intenţionează achiziţionarea a 18 auto-utilitare, precum şi înfiinţarea a 30 de puncte de încărcare a acumulatorilor.
Primăria municipiului Suceava intenţionează să achiziţioneze 18 auto-utilitare electrice, a anunţat ieri, într-o întâlnire cu mass media locale, primarul Ion Lungu. Acestea ar urma să intre în dotarea unor servicii publice ale administrativului local, finanţarea, în valoare de 2,4 milioane de euro, trebuind a fi accesată prin proiectul „Electromobilitate-vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, depus în cadrul Programului de cooperare elveţiano-română pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană. Este vorba despre utilaje electrice de combaterea a gheţii, o auto-cisternă, auto-măturători şi furgonete pentru asistenţă socială, beneficiarii fiind Direcţia Domeniului Public, Direcţia de Asistenţă Socială şi Direcţia Administraţiei Pieţelor. Pe lângă procurarea respectivelor auto-speciale, pe raza municipiului vor fi amenajate şi 30 de puncte de încărcare a acumulatorilor, acestea având ca amplasament cele două parcări subterane, precum şi parcările de suprafaţă. După ce proiectul de reabilitare termică sediului executivului a fost respins, Suceava să intenţionează să atragă bani elveţieni şi pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, în completarea lucrărilor deja finalizate prin Programul Operaţional Regional, precum şi în vederea amenajării unui sistem de încălzire a Bazarului cu panouri solare şi pompe de căldură.  Suma totală pusă la bătaie de partea elveţiană este de 40 de milioane de franci elveţieni, agreate în programul de finanţare fiind 4 municipalităţi din regiuni de dezvoltare diferite, respectiv Suceava, Cluj Napoca, Braşov şi Arad.  Grantul este de 85% din totalul finanţării, co-participarea autorităţii locale - de 15%, Primăria Suceava vizând, prin cele 3 proiecte amintite, accesarea a 9 milioane de euro.   
În cadrul unui program cu fonduri europene, municipalitatea suceveană are depus un proiect şi pentru dotarea cu mijloace electrice de transport a parcului auto al societăţii de transport public TPL, acesta din urmă având şanse de plecare anul 2014.