18 ianuarie 2013


Licitaţia pentru salubritatea Sucevei, reluată de la zero
·        Ca urmare a unei posibile de discriminări a  firmelor care nu ar fi aflat la timp despre diminuarea cifrei de afaceri realizată de operatorii interesaţi, licitaţia urmează a fi ţinută pe 1 martie.  
·        „Licitaţia are o miză deosebită, de aceea pot apărea asemenea strategii şi contestaţii până în toamnă”, este de părere şeful administraţiei sucevene, Ion Lungu.  
Licitaţia de concesionare a serviciilor publice de salubritate şi de iarnă în municipiul Suceava va fi reluată de la capăt. Primarul Ion Lungu a  declarat, ieri, că aceasta, după o amânarea ce avut loc pe 15 ianuarie, nu se mai ţine nici pe 25 ianuarie. Decizia aparţine Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice(ANRMAP),  care a considerat că publicarea eratei privind scăderea cifrei de afaceri a  firmelor participante a venit cu întârziere, fapt care se constituie ca o discriminare pentru firmele care ar fi dorit să intre în competiţie şi nu ar fi putut lua la cunoştinţă în timp util despre noile condiţii.  „A fost aprobată contestaţia celor de la Vitalia Servicii pentru Mediu în vederea diminuării cifrei de afaceri. Astfel, decizia pentru publicarea eratei legată de respectiva reducere a fost dată pe 4 ianuarie, iar la Primăria municipiului Suceava a ajuns pe 10 ianuarie. ANRMAP ne-a respins avizul pentru erată, în ideea că aceasta trebuia să apară în Monitorul Oficial pe 11 ianuarie, astfel încât pe 15 ianuarie să aibă loc licitaţia. Intervalul acesta fiind prea scurt, ceea ce, potrivit ANRMA, ar fi încălcat principiul nediscriminării. În aceste condiţii suntem, obligaţi să reluăm licitaţia de capăt, astfel încât aceasta va  avea loc, cândva, în jurul datei de 1 martie”,  a reliefat primarul Ion Lungu, menţionând că dacă municipalitate nu s-ar fi conformat, exista riscul unei alte contestaţii pe marginea nerespectării rigorilor privind publicarea eratei cu pricina. Primarul Ion Lungu crede că, în cazul în care nu se vor mai înregistra contestaţii, contractul noul operator de salubritate va fi semnat cel mai târziu în toamnă. „Această licitaţie are o miză deosebită, de aceea pot apărea şi asemenea strategii şi contestaţii până în toamnă. Dacă sezonul rece ne va prinde cu un operator nou de salubritate, acest lucru ar fi minunat”, a conchis şeful administraţiei sucevene, Ion Lungu. Precizăm că, pentru înscrierea la licitaţie, deliberativul local al municipiului Suceava aprobase o cifră de afaceri de 24,5 milioane de lei pe ultimii 3 ani, iar la solicitarea Vitalia Servicii pentru Mediu Bucureşti CNSC a coborât-o la 6,2 milioane de lei.  Reamintim totodată că, de la 1 decembrie 2012, din cauza declanşării cu întârziere a procedurilor de licitaţie,  autorităţile sucevene au fost nevoite să prelungească vechiul contract de concesionare a serviciilor publice de salubritate, document parafat încă din anul 2004 cu Rosal Grup.