31 ianuarie 2013


În medie,
Fiecare disponibilizat de la Termica ar putea primi salarii compensatorii de peste 360 de milioane de lei vechi
·        Primarul Lungu a negat că plata se va face din banii adunaţi de la contribuabili, Primăria având de achitat către Termica, datorii de 1,6 milioane de lei, plus încă 1 milion de lei, subvenţii aferente perioadei rămase din actualul sezon rece
·        Societatea de termoficare în sistem centralizat din Lunca Sucevei  avea de încasat 45,75 de milioane de lei, datoriile fiind de 92,63 de milioane de lei, adică duble în comparaţie cu  creanţele.
Energia termică pentru sistemul centralizat de termoficare ar urma să fie asigurată, din august 2013, potrivit contractului de concesionare nr. 16.331 din 9 mai 2011, de noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă, cu funcţionare pe gaze naturale şi biomasă, pe care o va finaliza societatea comercială Adrem Invest Bucureşti. Aşa se arată într-o informare a actualului operator, Termica Suceava, în care se accentuează că se impune adoptarea de urgenţă a unor hotărâri privind strategia globală de dezvoltare, restructurare economico-financiară, retehnologizare sau modernizare a societăţii comerciale de pe malul răului Suceava. „Este necesară o analiză  a opţiunilor şi oportunităţilor de funcţionare, în continuare, a capacităţilor de producţie aferente CET pe huilă din gestiunea Termica şi adoptarea de urgenţă a hotărârilor care se impun, la nivelul Consiliului Local”, se precizează în materialul citat.   Şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu, este de părere că, într-o primă fază, Centrala Electrică de Termoficare(CET) va fi trecută în conservare, urmând ca, pe parcurs, să fie căutat un investitor. „Este un program pe care îl gândesc specialiştii de acolo, membrii în AGA. Nu înseamnă că, dacă facem o societatea de termoficare mică, nu o putem valorifica pe cea mare. Nu doar nord-coreenii de la Daewoo s-au interesat de CET, au mai venit şi alte firme, purtând-se mai multe discuţii şi, în consecinţă, vom face o nouă licitaţie” arată edilul şef.        
Aşa cum rezultă din Programul de restructurare al societăţii, document în fază de discuţii, prezentat în Adunarea Generală a Acţionarilor, renunţarea la producerea a energiei electrice şi energiei termice în cogenerare în Centrala Electrică de Termoficare(CET), precum şi la  activităţile conexe, va duce la desfiinţarea locurilor de muncă în cauză. Astfel, concediaţi colectiv ar urma să fie circa 330 de salariaţi, care ar avea dreptul, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de societate, de ajutoare de concediere în valoare de aproximativ 11.934.000 de lei. Acesta înseamnă că, În medie, fiecare disponibilizat colectiv de la Termica ar putea primi salarii compensatorii de peste 36.000 de lei(360 de milioane de lei vechi).
·        Posibilitatea asigurării resurselor financiare necesare funcţionării CET pe huilă şi în sezonul rece 2013- 014 este incertă.
Primarul Ion Lungu a negat că banii respectivi vor veni din impozitele şi taxele adunate de la contribuabili, declarând că Primăria are de achitat către Termica, datorii de 1,6 milioane de lei, la care se mai adaugă mai mult de 1 milion de lei, subvenţii aferente perioadei rămase din actualul sezon rece.   „Nu din taxe şi impozite sunt plătite acele salarii compensatorii, pentru că nici nu este legal, ci din datoriile pe care noi le avem către Termica. Avem de achitat restanţe de 160 de miliarde de lei vechi, la care se mai adaugă peste 100 de miliarde de lei vechi pentru subvenţiile din această iarnă”,  a evidenţiat Ion Lungu, precizând că respectivele compensaţii băneşti trebuie achitate potrivit contractului colectiv de muncă.
Conducerea Termica Suceava  apreciază că, dată fiind situaţia actuală, „posibilitatea asigurării resurselor financiare necesare funcţionării CET pe huilă, în sezonul rece 15 octombrie 2013-15 aprilie 2014, este incertă”. La 31 decembrie 2012, Termica Suceava avea de încasat 45,75 de milioane de lei, datoriile de la aceeaşi dată însumând 92,63 de milioane de lei, fiind duble în comparaţie cu  creanţele. Printre cauzele care au determinat prezenta situaţie sunt invocate modificarea reglementărilor privind acordarea subvenţiilor; scăderea producţiei de energie termică, pe fondul diminuării cererii; reducerea veniturilor realizate de Termica din vânzările de energie electrică; încasarea cu întârziere a contravalorii energiei termice furnizate populaţie, cât şi a penalităţilor aferente; creşterea preţului combustibilului; contractarea sistematică de credite bancare pentru activitatea de producţie, cât şi starea tehnică precară a instalaţiilor  CET pe huilă.