31 ianuarie 2013


Taxa pe gunoi, micşorată cu 25 la sută
·        Diminuarea de la 4 lei pe lună şi persoană, la 3 lei pe lună şi persoană ar avea darul să compenseze creşterea cu 16% a impozitelor şi taxelor pe clădiri, terenuri şi autovehicule.
·         „Am făcut nişte studii de caz şi, pe anumite speţe, prin diminuarea taxei de salubritate de la 4 lei la 3 lei, în majoritatea cazurilor populaţia câştigă, nu pierde”, a declarat primarul Lungu.
Consilierii locali suceveni au hotărât ieri, în şedinţă ordinară, diminuarea taxei de ecologizare de la 4 lei pe lună şi persoană, la  3 de persoană pe lună, respectiv cu 25%. Proiectul de hotărâre s-a aflat pentru a doua oară pe ordinea de zi, măsura având - potrivit primarului Ion Lungu - darul de a compensa  creşterea cu 16% a nivelului impozitelor şi taxelor locale. Lungu a precizat că, pe medie, în funcţie de numărul de persoane dintr-o locuinţă, creşterea impozitelor, acompaniată de  reducerea taxei de salubritate, ar putea aduce chiar mic câştig. „Cu toţii ne-am exprimat, inclusiv consilierii din opoziţie, intenţia de a nu majora taxele şi impozitele locale pentru anul 2013. Am spus-o - şi nu ca o chestiune populistă -, puterea de plată a populaţie este aşa cum o ştim, motiv pentru care mai avem de încasat restanţe din taxele şi impozitele locale de până acum. Având în vedere că a apărut Ordonanţa Guvernului nr. 8 de modificare a Codului fiscal, prin care primăriile care au arierate sunt obligate să reactualizeze impozitele şi taxele locale cu inflaţia de 16%, vom preceda şi noi în acest mod. Am făcut nişte studii de caz şi, pe anumite speţe, prin diminuarea taxei de salubritate de la 4 lei la 3 lei, în majoritatea cazurilor populaţia câştigă, nu pierde”, a declarat primarul Lungu.  Edilul şef a ţinut să arate că, prin scăderea taxei de salubritate de la 4 lei pe lună şi persoană, la 3 lei pe lună şi persoană, încasările din această sursă ar scădea cu 1 milioane de lei pe an, adică tot atât cât s-ar aduna la buget prin actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu 16%. „Deci, face un fel de compensare: ceea ce se ia prin majorarea taxelor şi impozitelor locale, la clădiri, terenuri şi maşini, se va plăti mai puţin la salubritate. Astfel, populaţia nu va scoate niciun leu mai mult din buzunar”, a explicat primarul Ion Lungu.