27 ianuarie 2013


Prefectura a atacat în instanţă 15 hotărâri ale consiliilor locale           
·        Alte 115 de hotărâri de consiliul local şi 47 de dispoziţii ale primarilor au fost revocate de către autorităţile respective.
În cursul anului 2012, Instituţia prefectului judeţului Suceava a  exercitat controlul legalităţii asupra a 52.484 de acte administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale sucevene, se reliefează într-un raport sinteză al instituţiei. Potrivit acestuia, 7.380 sunt hotărâri ale consiliilor locale şi Consiliului Judeţean, iar 45.104 dispoziţii ale primarilor şi preşedintelui Consiliul Judeţean. Din totalul actelor administrative verificate, 130 de hotărâri adoptate de consiliile locale şi 47 de dispoziţii emise de primari au fost restituite în vederea reanalizării sau revocării, după caz. Atacate fiind de lucrătorii compartimentului specializat la Prefecturii,  în instanţă au ajuns 15 hotărâri de consilii locale considerate nelegale, restul 162 de acte administrative, adică 115 de hotărâri de consiliul local şi 47 de dispoziţii ale primarilor fiind revocate de către emitent. „Una dintre cele mai importante responsabilităţi ale prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, o constituie asigurarea, la nivelul judeţului, a aplicării şi respectării Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, a celorlalte acte normative, cât şi verificarea legalităţii actelor administrative ale autorităţilor administraţiei publice locale”, se precizează în materialul citat.  
În acest sens, Instituţia Prefectului judeţului Suceava a întreprins controale, a formulat şi susţinut acţiuni în instanţa de contencios administrativ şi a reprezentat, în faţa organelor judecătoreşti, Comisia judeţeană Suceava de fond funciar. În anul 2012, prefect judeţului a emise de 471 de ordine, dintre care 78 cu caracter normativ şi 393 cu caracter individual.