23 ianuarie 2013


Sume „astronomice şi jenante”, cerute de  şefii  centrelor bugetare din învăţământ de la Primărie
·        Solicitările pentru reparaţii şi investiţii sunt la nivelul alocărilor pe 5 ani, la acestea adăugându-se „sporuri, tichete şi tot felul de cadouri”.
·        Cheltuielile cu învăţământul reprezintă o aproape o treime din bugetul municipiului, ponderea cea mai mare, de 63,8 milioane de lei, deţinând-o salariile.
În anul 2013, cheltuielile cu învăţământul sunt estimate la 77 de milioane de lei, respectiv la circa 33% din bugetul municipiului Suceava, le-a spus ieri, primarul Ion Lungu, şefilor centrelor bugetare, în cadrul unei întâlniri ce avut loc la sediul executivului. Şeful administraţie locale a reliefat că, în total, ponderea cea mai mare o au salariile, 63,8 milioane de lei, în creştere cu 1 milion de lei în comparaţie cu anul 2012. În acest context, Lungu le-a reproşat responsabililor din învăţământ că, în proiectele propriilor bugete, au prins tot felul de sporuri, precum şi tichete cadou, facilităţi care au fost anulate. „Vine Curtea de Conturi şi ni le impută, ba mai mult îl scoate responsabil pe primar, ordonatorul principal de credite, pentru că nu a luat măsuri cu ordonatorii terţiari. În plus, se mai aplică şi penalităţi, iar pe acestea trebuie să le recuperăm de la oameni. De aceea, în concurenţă cu salariile, trebuie stabilit doar ceea ce prevede legea, sporurile, tichetele şi tot felul de cadouri, nu nemaifiind valabile”, a pus în vedere ocupantul fotoliului din Areni. Pe de altă parte, diferenţa rămasă, de aprope 13 milioane de lei,  va lua calea plăţii facturilor la utilităţi(6 milioane de lei), cât şi cea a investiţiilor şi reparaţiilor(6,2 milioane de lei).  Şi la acest capitol, primarul Lungu a remarcat că, neţinând cont de criza economică, şi după principiul „cere mult, ca să aibă de unde tăia”, reprezentanţii şcolilor au solicitat de la bugetul local „sume astronomice şi jenante”. Astfel, în conformitate cu fundamentările făcute de şefii de centre bugetare din învăţământ, în 2013, pentru reparaţii şi investiţii ar  trebuie să se aloce o sumă de 5 ori mai mare decât cea cheltuită anul trecut în scopul amintit. „Apreciez imaginaţia şi efortul dumneavoastră, pentru că ne-aţi trimis solicitări pentru reparaţii şi investiţii de 31,4 milioane de lei, ceea ce înseamnă  bugetul la acest capitol pe 5 ani de zile.  Ştiu că aşa se procedează şi, de regulă, se cere, mai mult, însă unele propuneri sunt de-a dreptul fanteziste. Vedeţi şi dumneavoastră, la nivel naţional şi internaţional, economia este în criză şi toată lumea are bugete de austeritate”, a subliniat edilul şef, Ion Lungu.