Ultima zi a prelungirii pentru subvenţiile la lapte şi
carne de vită
Directorul Agenţiei de Plăti şi Intervenţie
pentru Agricultură, Centrul Judeţean Suceava, Angela Coroleucă, informează pe producătorii
de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate din judeţ că, astăzi, este
ultima zi pentru depunerea cereri de subvenţii. Pe 9 noiembrie expiră cea a doua
sesiune de preluare a dosarelor, aceasta fiind declanşată pe 29 octombrie şi
adresându-se numai acelor fermieri care nu au înaintat solicitări în intervalul
6 august-21 septembrie 2012. „Producătorii care au depus cereri pentru acest
sprijin financiar, în prima sesiune, nu mai pot face modificări la cererile
depuse. Potenţialii beneficiari sunt rugaţi ca, înaintea prezentării la APIA să
clarifice, la medicul veterinar, situaţia animalelor pentru care pot solicita
sprijin financiar”, precizează şeful APIA Suceava. Angela Coroleucă spune
că producătorii trebuie să se asigure de existenţa paşapoartelor pentru
animale; înregistrarea acestora în Registrul Naţional al Exploataţiilor;
înregistrarea a minim un produs pentru fiecare vacă sau bivoliţă de lapte şi de
prezenţa crotaliilor în ambele urechi ale animalelor. Sprijinul financiar se
acordă pentru un efectiv cuprins între două şi 15 capete vaci de lapte, maxim
50 de capete bivoliţe de lapte şi cel mult 90 de capete de taurine din rase de
carne. Cuantumul ajutorului specific se calculează, după finalizarea
verificărilor, prin împărţirea plafonului maxim la efectivul de capete
eligibile din toate categoriile. Nivelul maxim al sprijinului este de 250 de euro
pe cap de vacă de lapte; 187,5 euro pe cap de femelă din specia bivoliţe şi de
300 de euro pe cap de taurină din rase de carne, precum şi pentru şi metişii
acestora. Cererea trebuie să fie însoţită, după caz, de copii ale
certificatului de înregistrare de la Oficiul Registrului Comerţului, certificatului
de înregistrare fiscală, cărtţii de identitate, certificatului de înregistrare
fiscală şi de pe dovada de înregistrare a solicitantului în Registrul Unic de
Identificare al APIA.