05 noiembrie 2012


Programul european de reabilitare termică a blocurilor, unul foarte solicitant pentru Primărie 
·        „Practic, Primăria trebuie să pună toţi banii, inclusiv cei care s-ar acorda de la Uniunea Europeană, ţinând cont că, uneori durează şi 6 luni de zile până se face o rambursare”, reliefează primarul Ion Lungu, adăugând că nici populaţia nu mai are aceeaşi putere financiară ca în anii din urmă.  
·        În lucrări vor intra blocurile construite între 1950 şi 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse.
·        40% din cheltuieli revin Primăriei şi asociaţiei de proprietari, acestea din urmă în proporţii care ţin cont de veniturile familiilor respective.
De pe 15 noiembrie, pot fi înaintate proiectele pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, anunţă, printr-un comunicat de presă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Potrivit responsabililor instituţiei, beneficiarii eligibili pot fi cele 6 municipii reşedinţă de judeţ din regiunea Nord-Est, în calitate de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari. Investiţiile ţintă sunt blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990 şi care aparţin categoriilor sociale vulnerabile şi familiilor cu venituri reduse. Bugetul alocat Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, din care fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi Neamţ, Vaslui şi Bacău, este de 22,8 milioane de euro. Potrivit programului, 60% din cheltuielile eligibile ale proiectelor vor fi suportate din Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR) şi bugetul de stat, iar 40% revin primăriei şi asociaţiei de proprietari, în proporţii care ţin cont de veniturile familiilor respective. Lucrările finanţate se referă izolarea termică a faţadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidro-izolarea acoperişului de tip terasă şi la izolarea termică a planşeului de peste subsol. Totodată, în calcul sunt luate repararea instalaţiei de distribuire a agentului termic pentru încălzire apei calde menajere din subsol, montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare, dotarea cu robinete de presiune diferenţială la baza coloanelor de încălzire, iar dacă este cazul, se va face repararea sau înlocuirea cazanului şi/sau arzătorului din centrala termică de bloc, fără schimbarea tipului de combustibil.
·        În proiect vor intra asociaţiile care pot face dovada că au posibilitate financiară, municipalitatea voind să se asigure că va recupera o parte din bani.
Primarul Sucevei, Ion Lungu a declarat că municipiului reşedinţă i-ar reveni 8 milioane de lei, o sumă apreciabilă, în condiţiile în care, la nivel local, efortul financiar cade covârşitor în sarcina Primăriei. Aceasta şi ăn circumstanţele în care, deocamdată, nu este prevăzută acordarea de prefinanţări, la fel ca în cazul proiectelor europene anterioare. „Pentru proiectele europene, la început au fost  prefinanţări de 30%, iar apoi s-a schimbat legea şi s-a dat 15%. Deocamdată, aici nu se precizează dacă se dau prefinanţări. Ideea este să putem porni programul, să putem face prima plată din prefinanţare, după care să regularizăm suma finită”, precizează edilul şef. Primarul spune că, în condiţiile în care unii dintre proprietari şi-au izolat faţadele în regie proprie, blocurile în cauză vor intra în program, cu scăderea contravalorii intervenţiilor care s-au operat cu respectare minimelor prescripţii de specialitate. Conform cererii de finanţare, Primăria va trebui să-şi asume acoperirea tuturor cheltuielilor eligibile şi neelegibile, inclusiv pe cele ale asociaţilor de proprietari. De altfel, aceste aspecte vor fi prelucrate diriguitorilor de la asociaţii cu prilejul întâlnirii lunare care va avea loc astăzi.  Pe de altă parte, primarul Ion Lungu şi-a manifestat reţinerea faţă de succesul deplin al noului program de creşterea a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, întrucât populaţia realizează venituri mici. În acest sens, se caută ca, printr-un proiect de hotărâre, Consiliul Local să aprobe ca o serie de cheltuieli ale categoriilor vulnerabile să fie suportate tot de la bugetul local. „De aceea vom convoca asociaţiile de proprietari, să vedem care doresc să intre cu adevărat în acest proiect, care pot face dovada că au posibilitate financiară, pentru că trebuie să ne asigurăm că putem recupera aceşti bani. Nu sunt însă foarte optimist de funcţionarea programului, deoarece este necesar să ne convingem că la nivelul asociaţiilor de proprietari există bani,  mai ales că se adresează categoriilor vulnerabile, cu venituri reduse. Programul este, însă, foarte solicitant pentru Primărie care, practic, trebuie să pună toţi banii, inclusiv cei care s-ar acorda de la Uniunea Europeană, ţinând cont că, uneori durează şi 6 luni de zile până se face o rambursare”, reliefează primarul Sucevei, Ion Lungu. Schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare, urmând ca experienţa acumulată să fundamenteze investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru perioada de programare 2014-2020.