02 noiembrie 2012


În 2013,
Sucevenii vor plăti dări nemajorate
·        Dacă populaţia îşi achită cu greu actualele obligaţii, cu atât mai greu le va putea plăti pe cele majorate, este de părere primarul Ion Lungu.
Primăria Suceava nu va majora taxele şi impozitele locale  datorate de contribuabilii suceveni în anul 2013. Anunţul este făcut de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a precizată că, în situaţia în care Guvernul nu va obliga la o majorare, dările locale vor fi păstrate la nivelul actual.          „Nu intenţionăm să creştem taxele şi impozitele locale. După acel proiect pe marginea căruia au fost atâtea discuţii, nu a mai apărut niciun fel de precizare din partea Ministerului de Finanţe, deci, astăzi, nu avem vreo hotărâre, privind modificarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2013”, declară Lungu. Edilul şef sucevean spune că, la fel ca şi în cazul energiei termice, dacă populaţia îşi achită cu greu actualele obligaţii - printre cele mai mici din ţară - cu atât mai greu le va putea plăti pe cele majorate. „În măsura în care nu apar alte prevederi legale care să ne oblige să modificăm aceste taxe şi impozite locale pe anul 2013, eu, ca primar, nu intenţioneze să le majorez”, a accentuat şeful administraţiei locale. Ion Lungu declară că, de la an la an, de la bugetul de stat se acordă fonduri tot mai mici din sume defalcate. Astfel, intrările până pe 31 octombrie 2012, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au scăzut cu circa 10%, iar faţă de 2010 s-au diminuat cu aproximativ 18%.
În acest sens, o soluţie ar fi creşterea gradului de încasare la buget, din taxe şi impozite fiind de adunat restanţe de circa 50 de milioane de lei.