29 noiembrie 2012


Termica Suceava, o povară pe umerii Primăriei
·        „Actuala situaţie nu o mai putem gestiona”, a declarat edilul şef Ion Lungu, după ce, la Bucureşti, a solicitat Guvernului un sprijin financiar de 12 milioane de lei.
·        Din cauză că plăţile nu sunt la zi, furnizorii de huilă au încetat livrarea şi fac presiuni pentru achitarea banilor datoraţi.
Municipiul Suceava ar putea să obţină, de la bugetul de stat, un important ajutor destinat societăţii de producere a energiei electrice şi termice, Termica. Un proiect de hotărâre de Guvern a fost promovat în acest sens, suma solicitată, şi care ar urma să putea fi aprobată în şedinţa executivului central de săptămâna viitoare, ridicându-se la 12 milioane de lei. Luni, primarul Sucevei, Ion Lungu(PDL) şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Băişanu(PNL), au făcut lobby la Guvren în vederea obţinerii unui ajutor financiar pentru completarea stocurilor de huilă necesare în sezonul rece 2012-2013. „Avem promisiuni că, în şedinţa de Guvern din 4 decembrie, să mai primim o sumă de bani pentru societatea de termoficare. Facem eforturi extraordinare să menţinem această societate în funcţiune, să dăm căldură şi apă caldă, şi sper să fie posibil acest lucru”, a declarat edilul şef sucevean. Lungu spune că în urma aprovizionării făcute până acum, firma din Lunca Sucevei are cărbune pentru două luni de funcţionare. În schimb, susţine edilul şef, din cauză că plăţile nu sunt la zi, furnizorii de huilă au încetat livrarea şi fac presiuni pentru achitarea banilor datoraţi.  „În măsura în care nu vom plăţi, nu vom a mai primi acest cărbune. De aceea, ne preocupăm în mod deosebit şi trebuie să ne asigurăm că vom avea combustibil pentru întreaga iarnă. Sigur, din primăvara anului viitor ar urma să ne mutăm pe noua centrală”, precizează primarul Sucevei, adăugând că investitorul Adrem Invest  a  promis că se va trece, încă de pe acum, la turnarea fundaţiilor pentru noua centrală de cogenerare de înaltă performanţă. Edilul şef a ţinut să arate că, anul acesta, în mod direct sau indirect, Primăria a completat conturile Termica cu circa 40 de milioane de lei. „Sunt nişte sume colosale, iar  actuala situaţie nu o mai putem gestiona. Este o problemă de sistem, nu vreau să intru în polemică cu nimeni, dar trebuie să găsim o soluţie, să luăm această povară de pe umerii Primăriei”, a conchis Ion Lungu.