05 noiembrie 2012


Dublare a descinderilor comisarilor judeţeni de mediu
·        Lucrătorii specializaţi se axează pe instalaţiile de debitare şi prelucrare a materialului lemnos, precum şi pe modul în care sunt respectate prevederile legale privind ariile protejate.
Comisarii judeţeni de mediu aproape că şi-au dublat numărul de controale şi inspecţii tematice. Acest lucru s-a întâmplat de când la conducerea Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a revenit Adriana Iordache, managementul acestei instituţii ţinând, o perioadă bună de timp, de Comisariatul Regional de Mediu, al cărui şef este Diana Mihaela Găşpărel.          
Adriana Iordache precizează că dacă în august cei 9 lucrători din subordine au avut 82 de controale, în octombrie acestea din urmă au ajuns 153.  „În ceea ce priveşte numărul de controale, pot să spun că, făcând o comparaţie cu luna august, când, la Comisariatul Judeţean de Mediu Suceava s-au înregistrat 82 de acţiuni de control, în luna octombrie, am avut 153 de verificări”, arată comisarul şef de mediu judeţean.  Iordache precizează că, în după descinderile de luna trecută a comisarilor din subordine, aplicate au fost 6 sancţiuni contravenţionale în valoare de 53.000 de lei. „Am zis că îmbunătăţesc activitatea Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, însă nu singură, ci împreună cu cei 9 colegi pe care îi am. Deja, s-a văzut o îmbunătăţire în acest sens”, a declarat şefa Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu. Adriana Iordache spune că în programul instituţiei figurează mai multe controale tematice, acestea fiind deja axate pe instalaţiile de debitare şi prelucrare a materialului lemnos, precum şi pe modul în care sunt respectate prevederile legale privind ariile protejate din judeţul Suceava. Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu atrage atenţia că în interiorul siturilor protejate sunt interzise păşunatul, exploatarea şi transportul lemnului, construirea de cabane, amenajarea de drumuri, traversarea cu linii electrice etc. În Suceava există două parcuri naţionale (Rodna şi Călimani) şi 22 rezervaţii naturale, cu o suprafaţă totală de 4512,7 hectare, reprezentând cca. 0,53% din suprafaţa totală a judeţului.  Dintre rezervaţii, 8 sunt forestiere, 5 – botanice, 5 – geologice, 3 sunt rezervaţii mixte, iar una paleontologică.