18 noiembrie 2012


Nicio încălcare a legislaţiei la plasatorii de forţă de muncă peste graniţe
·        Inspectorii ITM Suceava au controlat 5 agenţi de plasare, în urma verificărilor nefiind depistate nereguli privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.
Toate bune şi frumoase în domeniul muncitorilor suceveni care lucrează peste graniţe. Cel puţin aşa asigură Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava după ce instituţia a fost angrenată, recent, în campania naţională de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Potrivit inspectorului şef Romeo Butnariu, inspectorii de muncă judeţeni au făcut controale la 5 agenţi economici, la aceştia nedepistându-se nici măcar o încălcare a legislaţiei de profil.   
„În urma controalelor efectuate nu s-au constatat nerespectări ale prevederilor legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate de către agenţii de ocupare a forţei de muncă, în consecinţă nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale”, precizează şeful ITM Suceava. În cadrul acţiunii vizaţi au fost agenţii de ocupare a forţei de muncă aflaţi în evidenţa ITM, precum şi orice alte persoane fizice sau juridice care desfăşoară activitate de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate. Pe durata descinderilor inspectorii de muncă s-au axat pe identificarea cazurilor de nerespectare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, cât şi pe luarea măsurilor care se impun, pentru conformarea la normele legale în vigoare. Romeo Butnariu a precizat că scopul campaniei a constat în creşterea gradului de conştientizare a agenţilor de ocupare a forţei de muncă, dar şi a cetăţenilor care doresc să lucreze în străinătate. De asemenea, în vederea a fost avută şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din încălcarea prevederilor legale menţionate.