13 noiembrie 2012


Sute de mii de hectare de teren, suferinde pe urma activităţilor industriale
·        Acestea sunt afectate de deşeuri lemnoase, miniere şi menajere, poluarea cu reziduuri din industria alimentară, scurgeri de produse petroliere şi substanţe chimice, precum defrişările masive.
Condiţiile social-istorice recente de dezvoltare a ţării şi-au pus amprenta şi asupra industriei judeţului Suceava, care s-a reorganizat conform noilor principii ale economiei de piaţă, relevă un raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, privind starea mediului în judeţul Suceava. Din păcate, informarea reliefează faptul că toate aceste activităţi au condus la afectarea calităţii solului prin depozitarea la nivelul acestuia a deşeurilor lemnoase, miniere, şi menajere; poluarea cu reziduuri şi resturi din industria alimentară şi cea uşoară; infestarea cu scurgeri accidentale de produse petroliere şi substanţe chimice din fluxurile tehnologice, precum şi ca urmare a defrişărilor masive, care au generat fenomene de alunecare, eroziune şi acidificare.        
Astfel, printre altele, conform statisticii APM, în judeţul Suceava alunecările afectează circa 23.000 de hectare de terenuri, eroziunea - 60.000 de hectare, iar acidificarea aproape 260.000 de hectare. Excesul de umiditate în sol este prezent pe 182.873 de hectare; gleizarea şi pseudogleizarea se simt pe aproximativ 140.000 de hectare, iar compactarea pe circa 30.000 de hectare. Expuse la inundaţii sunt mai puţin de 52.000 de hectare, în timp ce terenurilor nisipoase se întind pe 139 de hectare. Cele mai reprezentative ramuri industriale din judeţul Suceava sunt cele ale lemnului, axată pe exploatarea fondului forestier; celulozei şi hârtiei; alimentară, bazată în principal pe prelucrarea laptelui şi cărnii, precum şi industria uşoară, reprezentată prin societăţi de confecţii, tricotaje, pielărie şi încălţăminte. La acestea se adaugă industria construcţiilor de maşini, respectiv firmele care produc  scule şi rulmenţi şi, nu în cele din urmă, industria minieră, prin exploatarea şi prelucrarea minereurilor cuprifere, polimetalice, de mangan, uraniu şi sare, ramură aflată în declin în ultimul deceniu.