28 noiembrie 2011

Tarife majorate pentru descurajarea renunţării la sistemul descentralizat de termoficare

• Debranşarea de la încălzire a unui singur calorifer se plăteşte cu 90 de lei, la care se adaugă 130 de lei pentru golirea instalaţiei de încălzire

Societatea suceveană Termica vrea să-şi sporească încasările din alte surse decât cele de bază. Astfel, pe lângă preţurile şi tarifele pentru plata serviciilor de utilităţi publice privind producerea, transportul, distribuirea şi furnizarea energiei termice produse în sistem centralizat, firma de termoficare practică şi servicii conexe de utilitate publică.

Potrivit prevederilor legale, Termica poate presta activităţi complementare celor de servicii publice, precum eliberarea acordurilor şi avizelor verificarea documentaţiilor tehnico-economice, expertizarea tehnică, întreţinerea şi repararea instalaţiilor. Tarifele şi taxele se fundamentează pe tipuri de lucrări sau servicii prestate de operatori, acestea aprobate fiind de deliberativele locale. În ultimă şedinţă ordinară, Consiliul Local Suceava a aprobat tarifele pentru serviciile complementare activităţii de producere, transport şi distribuire a agentului termic, acestea urmând a fi practicate începând cu 2012 la consumatorii branşaţi la sistemul centralizat de termoficare sucevean. Astfel, în cazul branşării sau rebranşării la încălzire a unui apartament, abonatul va achita 27 de lei, iar pentru a se descuraja abandonarea serviciilor Termica, debranşarea unui singur calorifer se va plăti cu 90 de lei. Pentru montarea şi demontarea contoarelor de energie termică tariful perceput este 56,7 lei de bucată, întocmirea documentaţiei aferente costă 250 de lei, iar golirea instalaţiei de încălzire pentru blocuri cu 4 etaje este taxată cu 130 de lei. Tarifele amintite au fost reactualizate, ultima modificare datând de acum 3 ani.