21 noiembrie 2011

Confiscarea” veniturilor prin reducerea defalcărilor de la Centru bulversează administraţiile locale

• „Trebuie să găsim noi surse proprii, să creăm locuri de muncă, astfel încât să nu mai depindem atât de mult de bugetul de stat”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu

„Confiscarea” veniturilor administraţiilor publice prin reducerea cu 5,5% a cotelor defalcate din impozitul pe venit nu cade tocmai bine conducerii municipiului Suceava. „Nu este nici bucurie atunci când se taie drepturile autorităţilor locale, însă, în acelaşi timp, trebuie şi noi să dezvoltăm venituri proprii”, arată şeful administraţiei locale sucevene, Ion Lungu, opinând că este de acord cu descentralizarea, însă doar în condiţiile unei autonomii financiare sporite.

Lungu a precizat că pe an ce trece, virările de la Centru au scăzut, în 2011, spre exemplu, defalcările din taxa pe valoarea adăugată(TVA) şi alte taxe fiind mai mici cu 1 milion de euro. În aceste circumstanţe, municipalitatea este „condamnată” la eforturi pentru lărgirea bazei de impozitare care să compenseze „pierderile” din defalcările de la bugetul de stat. De altfel, potrivit unui raport al Institutului de Politici Publice, în perioada 2008-2010, bugetul municipal sucevean a înregistrat o creştere cu 1% la partea de venituri proprii, Ion Lungu fiind de părere că, în perioada următoare, primarii vor fi nevoiţi să dovedească abilităţi de adevăraţi manageri.

Ediul şef sucevean susţine că, în ciuda acestor tuturor restricţiilor, municipiul Suceava se află pe locul al cincilea în ţară din punctul de vedere al gradului de autonomie financiară, după Arad, Bistriţa, Deva şi Bacău.

„Indiferent cine va fi la guvernare, de cum vor evolua lucrurile în perioada următoare, nu putem sta mereu cu mâinile întinse la Guvern, ci trebuie să găsim, la rândul nostru, noi surse proprii, să creăm locuri de muncă, astfel încât să nu mai depindem atât de mult de bugetul de stat”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.