08 noiembrie 2011

Judeţul Suceava, locul al doilea la cifra de afaceri a IMM din Regiunea de Nord Est

• Ca număr de salariaţi care lucrează în întreprinderile mici şi mijlocii, judeţul Suceava este pe poziţia a treia, cu 52.630 de angajaţi

Suceava este pe locul al doilea în ceea ce priveşte cifra de afaceri a întreprinderilor mici şi mijlocii IMM din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, supremaţia la acest capitol având-o judeţul Iaşi, în timp ce la coadă este judeţul Vaslui. Cel aşa relevă Cartea albă din 2011 a IMM, potrivit căreia, din punctul de vedere al numărului de întreprinderi, judeţul Suceava pe locul al treilea în Regiunea, pe prima poziţie aflându-se Iaşi cu 18.102 de unităţi, la polul opus plasându-se Botoşani cu 4.144. Ca număr de salariaţi care lucrează în întreprinderile mici şi mijlocii, judeţul Suceava este pe acelaşi loc III, cu 52.630 de angajaţi, pe locul I fiind Iaşi-75.048, iar pe al II-lea este Bacău cu 53.120 de salariaţi. Dacă se ia în calcul indicatorul de performanţă denumit rata profitabilităţii comerciale, în top conduce judeţul Bacău(4,7%), urmat de Iaşi(4,5%), Vaslui(4,2%), Suceava(4%) şi Botoşani şi Neamţ(3,7%). Conform sursei citate, comparativ cu anii anteriori, în 2011, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord Est se constată o atenuarea a discrepanţelor, cât şi a performanţelor IMM din cele 6 judeţe.

În Regiunea de Dezvoltare Nord Est, activitatea IMM s-a polarizat, la niveluri maxime, în judeţele Iaşi şi Bacău, în paralel cu reducerea acesteia în Vaslui, judeţul Botoşani continuând să rămână codaş.