21 noiembrie 2011

Recensământul dă peste cap toate statisticile

Fără să facă nimic, brusc Suceava se trezeşte cu 10 metri pătraţi de spaţii verzi în plus pe cap de locuitor

• Pentru a se încadra în obligaţiile europene, municipiul reşedinţă trebuia să sară de la 20 de metri pătraţi în prezent, la 26 de metri pătraţi de fiecare localnic la finele lui 2013, însă diminuarea populaţiei a rezolvat acest impas

• Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului, Suceava are o pierdere a circa 15% din numărul de locuitori, scăderea fiind de la 107.208 de persoane la 91.030 de persoane(minus 16.189 de persoane)

Municipiul Suceava se situează pe poziţia a cincia în judeţ, în rândul localităţilor urbane cu cea mai mare suprafaţă verde pe cap de locuitor, relevă o informare de zilele acestea a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. Locul întâi este ocupat de oraşul Solca, cu 69 de metri pătraţi pe cap de locuitor, urmat de municipiul Vatra Dornei(34,48 de metri pătraţi), oraşul Gura Humorului(24,82) şi municipiul Cîmpulung Moldovenesc(22,39 de metri pătraţi). Abia mai apoi vine municipiul capitală de judeţ cu 20 de metri pe cap de locuitor, cu această suprafaţă Suceava încadrându-se, cel puţin până anul trecut, în limita prevăzută de legislaţia românească în vigoare, adaptată la cea europeană. În acest context, de reamintit este faptul că, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, autorităţile administraţiei publice locale aveau obligaţia de a asigura, până la data de 31 decembrie 2010, din terenul intravilan, o suprafaţă de spaţiu verde de minim 20 de metri pătraţi pe locuitor. De asemenea, de luat în calcul este că, în continuare, există obligarea primăriilor la extinderea spaţiilor verzi până la cel puţin 26 de metri pătraţi pe locuitor, până pe 31 decembrie 2013.

Interesant de remarcat este că unele localităţi urbane ar putea ieşi din impas prin aceea că, după ultimul Recensământ al populaţiei şi locuinţelor, numărul de locuitori a scăzut în mod vizibil, ceea ce, implicit, duce la creşterea suprafeţei verzi pe cap de locuitor. Este şi exemplul Sucevei care, potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului, are o pierdere a circa 15% din numărul de locuitori, scăderea fiind de la 107.208 de persoane la 91.030 de persoane(minus 16.189 de persoane).

În conformitate cu o situaţie prezentată de către primarul Ion Lungu în 2008, municipiul Suceava are o suprafaţă verde de 2,733 milioane metri pătraţi. Aceasta însemna că, la 106.000 de locuitori luaţi atunci în calcul, fiecărui sucevean îi revenea o medie de 22,31 metri pătraţi, adică peste suprafaţa obligatorie de 20 de metri pătraţi obligatorie în momentul respectiv şi prezentată de APM. Aceeaşi suprafaţă declarată de autorităţile sucevene, raportată, însă, de această dată, la populaţia de după recensământ, duce la o creştere a suprafeţei peste media de 26 de metri pătraţi, obligatorie la 31 decembrie 2013, unui sucevean revenindu-i, acum, 30 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Ion Lungu preciza că Suceava are 185 de spaţii verzi, Primăria făcând demersuri de extindere a zonei înverzite, inclusiv prin preluarea de la Direcţia Silvică a 30 de hectare din Parcul dendrologic „Şipote”. Până în prezent, municipalitatea s-a ales s-a ales cu 6 hectare de pădure cedate de Regia Autonomă a Administrării Patrimoniului şi Protocolului de Stat(RAAPPS).

În statistica prezentată de Agenţia pentru Protecţia Mediului, oraşul Cajvana nu figurează cu spaţii verzi, deficitare din acest punct de vedere fiind oraşul Broşteni(1,4 metri pătraţi pe cap de locuitor), oraşul Vicovu de Sus(2,73 metri pătraţi), oraşul Frasin(3,54 metri pătraţi), municipiul Rădăuţi(9 metri pătraţi) şi oraşul Milişăuţi(9,7 metri pătraţi pe cap de locuitor).