10 noiembrie 2011

Chioşcurile amplasate haotic împiedică accesul pompierilor în Bazar

• Cincizeci de amenajări comerciale vor fi mutate pentru a face loc auto-specialelor de intervenţie ale ISU

În jur de 50 de chioşcuri din Bazarul sucevean vor fi mutate din locaţiile pe care le ocupă în prezent, mişcarea fiind de natură a crea căi pentru accesul maşinilor de intervenţii ale pompierilor. Decizia este luată după discuţiile purtate între conducerile Primăriei şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, măsura urmărind ca prin intervenţia operativă a pompierilor să fie prevenită extinderea unor posibile incendii de genul celor care au mai avut loc. În aceste condiţii, primarul Ion Lungu le cere proprietarilor de chioşcuri să nu vină în audienţă la Primărie pentru a cere favoruri în legătură cu translatarea amenajărilor comerciale pe care le deţin. „În urma discuţiilor avute cu pompierii, precum şi a vizitelor la faţa locului, am stabilit că trebuie creat un acces mai bun al maşinilor de intervenţie în Bazar. Ca atare, aproape 50 de chioşcuri vor fi mutate, pentru a face respectivele căi de acces. De aceea, îi rog pe comercianţii în cauză să nu mai vină degeaba în audienţă cu intervenţii, pentru că, Doamne fereşte, dacă se mai întâmplă un incendiu acolo, consecinţele pot fi dintre cele mai grave”, declară ocupantul fotoliului din Areni.

Reamintim că la început de ianuarie 2009, 86 de amenajări comerciale din complexul comercial au căzut pradă flăcărilor, doar 38 dintre acestea fiind conectate legal la reţeaua de alimentare cu energie electrică, restul având improvizaţii. Potrivit unor ipoteze, cea mai plauzibilă cauză a incendiului ar fi fost auto-aprinderea mărfurilor sintetice, ca urmare a supra-încălzirii provocate de un aparat electric uitat în priză peste noapte. Atunci, bazariştii cărora le-au ars chioşcurile au beneficiat de la bugetul local de un sprijin financiar de solidaritate de 5000 de lei fiecare. Recent, în Bazar s-a mai aprins un chioşc, însă stricăciunile au fost de mai mică valoare.

În acest context, edilul şef, Ion Lungu, face cunoscut că, anul viitor, la reînnoirea contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, în contracte vor fi introduse noi clauze, acestea din urmă precizând că „dacă se va produce o pagube din cauza lor, comercianţii vor suporta, din propriile buzunare, contravaloare acestora”.