Peste 450.000 de lei pentru conservarea diversităţii biologice a fâneţelor seculare Ponoare şi Frumoasa
• Cele două fâneţe se află în zone intens antropizate sau exploatate cu activităţi agro-pastorale, necesitând măsuri de protejare a unor specii valoroase
Asociaţia Grupul ecologic de colaborare GEC „Bucovina” derulează, în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, un proiect de conservare a biodiversităţii prin managementul integrat al ariilor naturale protejate fâneţele seculare Ponoare şi Frumoasa.
Valoarea totală a proiectului este de 458.230 de lei, dintre care 386.074 de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională(FEDR) şi de la bugetul de stat. Obiectivele specifice ale proiectului constau în asigurarea unui management eficient al speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară sau naţională din cele două ariile naturale protejate din judeţul Suceava, precum şi informarea populaţiei şi factorilor interesaţi, în scopul creşterii gradului de responsabilitate ecologică. „Prezenţa habitatului stepe ponto-sarmatice, a unor specii valoroase în zona antropizată a sitului Fâneţele seculare Frumoasa şi cea intens exploatată de activităţi agro-pastorale, în cazul sitului Fâneţele seculare Ponoare, a condus, firesc, ca scopul proiectului nostru să fie conservarea şi dezvoltarea diversităţii biologice a cadrului natural din aceste arii naturale protejate. Menţinerea biodiversităţii este necesară nu numai pentru asigurarea vieţii în prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare, deoarece ea păstrează echilibrul ecologic, garantează regenerarea resurselor biologice şi menţinerea unei calităţi a mediului necesare societăţii noastre”, declară managerul de proiect, Beatrice Ştefănescu. Asociaţia GEC Bucovina şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava sunt custozi ai celor două arii protejate până în 19 iunie 2013. Proiectul este co-finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „MEDIU”, Axa prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul de intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000.