15 noiembrie 2011

Problemele Grupului Dexia nu afectează creditul de 50 de milioane de lei al municipalităţii sucevene

• „Noi suntem cu ratele la zi, banii din credit i-am consumat şi nu avem nicio problemă din acest punct de vedere”, declară primarul Ion Lungu

Problemele pe care Grupul bancar franco-belgian Dexia le are nu se răsfrâng şi asupra contractului de creditare pe care municipalitatea suceveană l-a semnat cu una dintre diviziile acestuia. Primarul Ion Lungu a declarat ieri că împrumutul de 50 de milioane de lei este cel mai avantajos dintre cele pe care Primăria Suceava le-a avut vreodată, banii fiind deja angajaţi, iar plata ratelor decurgând conform contractului. „Nu am primit nicio înştiinţare în acest sens. Noi suntem cu ratele la zi, banii din credit i-am consumat şi nu avem nicio problemă din acest punct de vedere. În plus, contractul pe care noi îl avem nu poate fi renegociat. Trebuie să menţionăm, de asemenea, că creditul Dexia este cel mai avantajos pe care Primăria municipiului Suceava l-a avut vreodată, la dobânda euribor adăugându-se doar 1%. Aceasta, spre exemplu, în comparaţie cu creditul din Proiectul , la care dobânda este de 3,75%”, a precizat primarul Ion Lungu, care a precizat că din cele 50 de milioane de lei, angajate sunt 47 de milioane de lei, restul de 3 milioane lei nemaifiind accesibil.

Pe de altă parte, potrivit execuţiei bugetelor municipiului Suceava, în primele trimestre ale anului 2011, din creditul contractat iniţial cu Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena s-au efectuat trageri de 11,6 milioane de lei. Suma a fost orientată înspre modernizarea sistemului de termoficare(998.453 lei); construirea parcărilor subterane şi amenajarea pietonalului din centrul Sucevei(5,69 milioane lei); introducerea de utilităţi în cartierul „Tinereţii”(2,91 milioane de lei); amenajarea de drumuri şi parcări în acelaşi cvartal(69.000 de lei), cât şi înspre sistemul de monitorizare cu camere video al zonelor cu risc din oraş(1,93 milioane lei). Conform aceleiaşi surse, plăţile efectuate de către municipalitate reprezintă 74,68% din prevederile bugetare, prevederi aprobate la 15,53 de milioane de lei pentru acest an, potrivit contractului semnat cu Dexia Kommunalkredit Bank AG.

De precizat este faptul că Grupul bancar franco-belgian Dexia a acceptat naţionalizarea diviziei bancare din Belgia şi accesarea unor garanţii guvernamentale, după ce aceasta din urmă a căzut pradă crizei da¬toriilor suverane.

Şeful administraţiei sucevene, Ion Lungu, şi directorul Dexia Kommunalkredit Bank AG Viena, Wolfgang Viehauser au parafat, pe 16 aprilie 2008, la Suceava, un contract de împrumut pentru lansarea unei emisiuni de obligaţiuni municipale. Valoarea creditului era de 50 de milioane de lei(aproximativ 15 milioane de euro la acea dată) şi se întindea pe o perioadă de 23 de ani. În urma întrevederilor purtate acum circa un an la sediul central al Dexia Kommunalkredit Bank din Paris, primarul Ion Lungu a obţinut promisiunea conversiei emisiunii de obligaţiuni municipale într-un credit pe termen lung. Conversia împrumutului de tip bridge loan în credit pe termen lung a fost votată de Consiliul Local Suceava în luna decembrie 2010.