• Pe fondul problemelor cu care se confruntă hidrocentralele, până acum CET a livrat 6Mwh, pe durata a 3 zile, între orele 9.00-22.00
• Lucrul şi cu al doilea grup este puţin probabil, licitarea, contractarea şi aprovizionarea cu cantităţile necesare de cărbune durând 3 luni
Scăderea nivelurilor apelor curgătoare din ţară poate fi oarecum binevenită pentru societatea de termoficare suceveană Termica. Aceasta în condiţiile în care cantităţile de energie electrică produse în hidrocentrale au scăzut dramatic, iar deficitul se cere a fi acoperit inclusiv din centrale electrice de termoficare(CET), cum este şi cazul celei de la Suceava. Silviu Gemănari, directorul general al firmei care administrează centrala în cogenerare din Lunca Sucevei, declară că, până acum, Termica a livrat în sistemul energetic naţional doar 6Mwh, pe durata a 3 zile, între orele 9.00-22.00. Şeful societăţii spune că, acum, CET lucrează doar cu un singur grup, cauzele fiind atât disponibilizarea a mai multor lucrători, în urmă cu circa 2 ani, cât şi consumul redus de agent termic la populaţie şi agenţii economici. „În condiţiile în care temperaturile atmosferice sunt ridicate, iar consumul de energie termică este mic, lucrăm cu un randament destul de slab. De aceea, nu ne-am putea permite şi pornirea celui de al doilea grup, astfel încât să furnizăm mai multă energie electrică în sistemul energetic naţional. Dar se pare că nici nu se pune problema, deoarece acoperirea deficitului de energie electrică se face, prioritar, de la marile grupuri din ţară, în cazul centralelor de genul celei de la Suceava neexistând contracte ferme pentru livrarea de supliment de energie electrică în perioadele de criză”, subliniază Liviu Gemănari. Pe de altă parte, lucrul şi cu al doilea grup al CET nu ar fi posibil, licitarea, contractarea şi aprovizionarea cu cantităţile necesare suplimentare de cărbune durând chiar şi 3 luni. Termica a pornit primul grup al CET la 15 octombrie, contractul de livrare a celor 26 Mwh în sistemul energetic naţional trebuind a fi prelungit odată cu începutul lui ianuarie 2012.
• Termica deţinea o cotă de 0,4 % din producţia furnizată în reţele de către unităţi producătoare de energie electrică „dispecerizabilă”
Obiectul de activitate al Termica este producerea şi livrarea energiei electrice în sistemul energetic naţional, producerea energiei termice în scopul asigurării necesarului de energie termică solicitat de consumatorii urbani şi consumatorii industriali, producerea de apă tratată, dedurizată şi demineralizată, transportul şi distribuţia energiei termice sub formă de apă fierbinte necesară încălzirii şi preparării apei calde menajere pentru întreg municipiul, activitatea fiind concesionată de la Consiliul Local încă din anul 2000. Firma are în structura organizatorică şi funcţională Centrala Electrică de Termoficare(CET), cu funcţionare pe huilă şi puterea electrică instalată de 100 Mwh şi o capacitate termică instalata de 626,3 Mwt , precum şi Centrala Termică(CT2) pe hidrocarburi, cu o capacitate termică instalată de 320,55 Mwt. În acest context, în 2010, unitatea a funcţionat cu cele două capacităţi de producţie 4616 ore, comparativ cu 4702 ore cu un în urmă. Cantitatea de energie electrică produsă s-a diminuat de la an la an, scăzând de la 339.091 Mwh în 2006, la 226.311 Mwh în 2010. La fel, în acelaşi interval, energia electrică livrată în sistemul energetic naţional a „căzut” de la 269.095 Mwh la 170.948 Mwh. Termica Suceava deţinea o cotă de 0,4 % din producţia de energie electrică livrată în reţele de către unităţi producătoare de energie electrică „dispecerizabilă”.