25 noiembrie 2011

Consilierii PSD reclamă:

Lipsă de transparenţă la Termica

• Nemulţumit că aleşii social-democraţi nu au primit lămuriri asupra unor posibile ilegalităţi, consilierul PSD Ovidiu Donţu a lăsat de înţeles că se va adresa organelor abilitate ale statului

• „Dacă aveţi vreun element, mergeţi vă rog la DNA, unde vreţi dumneavoastră, pentru că nu am nici cea mai mică emoţie”, a răspuns primarul Ion Lungu

Consilierul local PSD, Ovidiu Donţu, a acuzat, în ultima şedinţă a deliberativului, lipsa de transparenţă a conducerii societăţii Termica şi de disponibilitate acesteia în a oferi informaţii consilierilor locali. „Personal am sunat pe directorul acestei societăţi şi am cerut să ne primească pe câţiva consilieri, pentru a vedea elemente de nelegalitate surprinse şi într-un proiect de hotărâre de Consiliului Local. După ce, anterior, în plen ni s-a spus că vom fi primiţi, la telefon mi s-a solicitat să fac adresă în scris. Ţin să amintesc domnului director că, conform legii, consilierii locali pot să se informeze despre activitatea Termica”, a declarat Donţu.

Primarul Ion Lungu a pus în evidenţă că Termica are propriile organe de conducere, iar Consiliul Local reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor şi Consiliul de Administraţie de la firma din Lunca Sucevei, membri de la care se pot obţine lămuriri asupra neclarităţilor ivocate. Edilul şef a accentuat că, dacă într-adevăr există probleme, acestea pot face obiectul controlului organelor abilitate în acest sens. „Nu este nimic de ascuns, dar nu este corect să meargă, câţiva, consilieri, pur şi simplu, în control la Termica. Există Curtea de Conturi, Garda Financiară, DNA, care pot să verifice dacă într-adevăr există nereguli. Mi se pare pertinent şi ce a spus domnul director al Termica, faceţi adresă scrisă şi vi se va răspunde la întrebări”, a subliniat şeful administraţiei sucevene.

Nemulţumit de răspuns, alesul social Ovidiu Donţu a reiterat că la Termica legea a fost încălcată şi declarând că aleşii PSD vor „reflecta unde vor depune hârtiile!”. Context în care Lungu a răspuns că nu este deloc impresionat. „Dacă aveţi vreun element, mergeţi vă rog la DNA, unde vreţi dumneavoastră, pentru că nu am nici cea mai mică emoţie”, accentuat primarul Ion Lungu.

Contrele dintre Ovidiu Donţu şi Ion Lungu vin după ce, în şedinţa din urmă cu o lună, deliberativul local sucevean a respins constituirea Comisiei de analiză a situaţiei patrimoniale de la societatea de termoficare în sistem centralizat Termica Suceava. Principalele două obiective ale Comisiei care urma a fi formată din 7 consilieri ai opoziţiei, respectiv ai PSD şi PNL, vizau analiza legalităţii reducerii capitalului social al firmei, urmată de compensarea datoriilor pe care Primăria le are către producătorul, furnizorul şi distribuitorul din Lunca Sucevei, dar şi a corectitudinii transferului către Termica a suprafeţei de 156 de hectare, în schimbul stingerii debitelor pe care executivul le are în contul diferenţie de tarif la gigacalorie. Membrii comisiei, al cărei iniţiator s-a dorit consilierul PSD, Ovidiu Donţu, voiau să se lămurească asupra implicaţiilor financiare pe care a avut-o asupra activităţii Termica, participarea acestei societăţi în Asociaţia sportivă Fotbal Club „Cetatea”, precum şi vizavi de modul de gestionare a contractului de concesionarea încheiat cu Adrem Invest Bucureşti în vederea ridicării unei noi centrale de congenerare de înaltă eficienţă. Consilierii opoziţiei din deliberativ cereau lămuriri în legătură cu utilizarea fondurilor la achiziţiile şi licitaţiile publice, în special la constituirea stocurilor de cărbune, cât şi în ceea ce priveşte gestionarea sumelor din proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”.