Sucevenii strâng cureaua pentru a nu rămâne datori la plata dărilor
• Suceava şi alte 8 administraţii urbane din ţară au înregistrat creşteri ale veniturilor la bugetul local, restul primăriilor consemnând căderi şi de până la 50%
Chiar dacă trec printr-o perioadă grea, sucevenii fac o prioritate din a-şi onora dările către bugetul local. Aşa relevă o analiză a execuţiei bugetare la 1 noiembrie 2011, dată la care încasările la bugetul total erau de 81,22%, iar la impozite şi taxe pe proprietate de 92,76%. Şeful administraţiei locale, Ion Lungu, a ţinut să remarce modul pozitiv în care locuitorii capitalei de judeţ înţeleg să-şi facă datoria de contribuabili, Suceava stând bine din acest punct de vedere. „Vreau să mulţumesc sucevenilor că şi-au achitat aceste taxe şi impozite, pentru că, la acest capitol stăm bine”, a spus Lungu.
Primarul a reamintit că, în condiţii economice nefavorabile, în perioada 2008-2010, intrările totale la bugetul municipiului Suceava au crescut cu 1 procent, fenomen întâlnit doar la foarte puţine primării din ţară. Mai mult, evidenţiază edilul şef, există administraţii locale care au înregistrat căderi şi de 50% a veniturilor realizate, atât a celor totale, cât şi a celor proprii. Şeful municipalităţii sucevene susţine că în perioadele de criză se lucrează numai cu creşteri mici, deseori fiind importantă şi menţinerea stabilităţii economice. „Pare hilar să dăm acest exemplu de creştere al bugetului Primăriei cu 1%, în intervalul 2008-2010. Sigur, în aceste perioade de criză se lucrează cu cifre mici, însă trebuie precizat că doar la 8 localităţi urbane din ţară s-a întâmplat acest lucru, la restul bugetele scăzând, fie cele totale, consolidate, fie cele proprii. Există localităţi cărora li s-a diminuat bugetul chiar şi la jumătate. De aceea, de multe ori, importantă este şi creşterea economică zero”, a explicat primarul reşedinţei de judeţ, Ion Lungu.