18 februarie 2010


Treisprezece suceveni au lăsat pensia pentru salariul de la stat
· Cei mai mulţi ar putea fi din minerit, mai ales din cel radioactiv, unde se presupune că pensia asigură acestora un suport financiar suficient pentru petrecerea bătrâneţii
Din prima decadă a lui decembrie 2009 şi până în cele dintâi zile ale lunii februarie 2010, foarte puţini suceveni au făcut o alegere între calitatea de pensionar şi cea de salariat, potrivit reglementărilor privind interzicerea cumulării veniturilor din pensii cu cele din activităţile bugetare. O statistică a Casei Judeţene de Pensii relevă că, în perioada 10 decembrie 2009-5 februarie 2010, 13 suceveni figurează la instituţia judeţeană cu demersuri de sistare a plăţii pensiei. Cei mai mulţi sunt din Crucea(6) şi Vatra Dornei(3), iar unii din Gura Humorului sau Cîmpulung Moldovenesc, unde, se presupune, că pensiile din minerit, mai ales din cel radioactiv, le-ar asigura acestora un suport financiar suficient pentru petrecerea bătrâneţii.
Potrivit Legii nr. 329/2009, toţi pensionarii care cumulează veniturile salariale cu o pensie mai mare decât salariul mediu brut pe economie trebuie să opteze pentru unul dintre venituri enumerate. Precizările pe marginea actului normativ prevăd că angajatorii au obligaţia de a prelua de la angajaţii aflaţi în această situaţie o declaraţie din care să rezulte venitul pe care pensionarii lucrători îl aleg pentru perioada următoare. La finele lui 2009, în judeţul Suceava existau, potrivit estimărilor făcute, 1203 persoane care cumulau, la acea dată, o pensie mai mare de 1693 de lei cu salariul de la stat. Între timp, declară directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii, Mirela Adomnicăi, salariul mediu brut pe economie s-a majorat până la 1821 de lei, astfel încât numărul amatorilor de câştig salarial poate fi în creştere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu